Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 50 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 494
    Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Доста се изписа по темата.Обсъдиха се какви ли не възможности.Според мен се подхранва ако е необходимо.Основната цел на подхранването е семейството да се развие и оползотвори максимално първата паша в района около пчелина.Освем ако не преследвате друга цел.Ако в един ДБ кошер е зазимено силно семейство с млада майка и14-16кг. мед, и семейството е иззимувало с малък подмор бих започнал стимулиращо подхранване с меден сироп по 200-300г, чак когато се стабилизира температурата през ноща над 10 градуса.Сиропа го давам само ако времето е лошо и не позволява на пчелите да летят. В района около пчелина в хубаво време има доста цъфтяща растителност осигуряваща подкрепителна паша.За да не забавя развитието си храната в семейството не бива да пада под 8кг.Убеден съм, че такова семейство ще оползотвори акациевата паша.Вариантите са много в зависимост от случая.Аз просто описах един от тях.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

При мен Акацията започва да цъфти около Гергьовден и семействата са готови поне седмица преди това. Рапица няма, но при добро стечение на обстоятелствата хващам и малко стоков мед от овошките ( най-вече Ябълки). . По рано какво да гоня.

ANIBAL
    Guest
    Твърдата храна е много добър вариант.Изпробвана и завещана от нашите учители.Мисля си за онези рецепти на тесто,които може да засрамят и една добра домакиня.Та какви ли не бъркочи се правят.Има и продуктивни от тях.Какви са вашите рецепти.Като течна храна аз използвам медов сироп.По необходимост и продължавам с захарен,но примесен с прашец.Прашеца ,обаче трябва да присъства винаги в гнездото.Може би и затова не виждам проблеми.Твърдата храна и при мен не е рядкост.Но присъства до определено време.Някои от нас използват и твърда храна през есенния подбудителен период.Мисля,че от гледна точка на спокойствието на пчелина е най-добрия вариант.Кражбите са забравени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    При мен Акацията започва да цъфти около Гергьовден и семействата са готови поне седмица преди това. Рапица няма, но при добро стечение на обстоятелствата хващам и малко стоков мед от овошките ( най-вече Ябълки). . По рано какво да гоня.
    Започвам да давам питки още в началото на февруари, а като се позатопли малко времето в питките слагам и прашец. Целта е да оползотворя рапицата, да взема отводка и да закарам на акация достатъчно силни семейства, че да си оправдая разходите.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Започвам да давам питки още в началото на февруари, а като се позатопли малко времето в питките слагам и прашец. Целта е да оползотворя рапицата, да взема отводка и да закарам на акация достатъчно силни семейства, че да си оправдая разходите.
    За това става въпрос. При мен в района около пчелина има много леска и тази година още в началото на март от нея събираха много прашец при хубаво време.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

ANIBAL
    Guest
    Ами, наскоро ми изнесоха една лекция.В нея се посочи за течна белтъчна храна.Получена през сезона от търтеевите далаци.Това нещо определено ми изглежда като допинг.Добавка към течната храна.Но дали няма да е и добре към тестото?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Белтъчен хидролизат - в твърда форма(лиофилизиран) към тестото и в течна към сиропа е добро решение.
    Working....

ANIBAL
    Guest
    Значи досега не съм ползвал такова нещо.Но белтъка на яйце.Определено.Е, само дозирано.От едно яйце на литър.Знаеш ли, като започне да осеменява майката ,ако няма белтъчна храна ,се губи част от пилото.Яйцата.Стават жертва в името на поколението.Затова прашеца да е преобладаващ.А за добавките може и без тях ,ако има достатъчно прашец.Но ,ако липсва, задължително е да им доставим.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    И да има - пак им се дава допълнително! От много -глава не боли. Ефекта е поразителен! А белтък от яйце - това е "смрад". Няма кой да си играе и да рискува!
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от христо
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem
    Хайде да не бъдем толкова категорични и да отричаме труда на голям брой учени, посветили живота си и подчинили кариерата си този проблем. Нека това, което смятаме, че е правилно не го представяме като аксиома.
    Апропо...защо пък "Твърдата храна се дава само ,когато пчелите са в зимен покой.Никога освен това състояние.''????
    Ето тази неаргументирана категоричност никак не ми е ясна и......въобще не ми харесва по такъв начин да се дискутира!
    АЗ ПЪК ВЪОБЩЕ НЕ СПОДЕЛЯМ ТОВА МНЕНИЕ И ГО СМЯТАМ МЕКО КАЗАНО ЗА НЕСЕРИОЗНО!!!

Как да се разбира това - че посред лято слагате питки твърда храна на семействата си ли ? Моля за аргументиран отговор.
    Аз слагам кристализирал мед /което си е твърда храна/ в пликчета върху гнездовите рамки през лятото и през цялата година на отводки и на семейства, нуждаещи се от храна. Смятам, че много хора го практикуват, защото подхранването с твърда храна, осигурява добро развитие на семейството без да се задръства плодника.
    Също така подхранването с твърда храна е по-подходящо от подхранването със сироп в периоди без паша /от гледна точка на предизвикване на кражби/.

Страница 6 от 50 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •