Вчера и днес разговарях с приятели колеги в Елена и Златарица.Наблюдавасе много семейства с изчезнали майки около 10-15%,това според мен се дължи на късните самосмени и третиранията на акар.Ако някой колега има подобни проблеми нека да сподели.
Вчера и днес разговарях с приятели колеги в Елена и Златарица.Наблюдавасе много семейства с изчезнали майки около 10-15%,това според мен се дължи на късните самосмени и третиранията на акар.Ако някой колега има подобни проблеми нека да сподели.
Само хипотеза.
При разговора ми с Румънски колеги те споделят, че нямат подобни проблеми - изчезнали или неприети майки.
Пашата под Карпатите в Румънската част и поречието на река Дунав в Българската част, са почти идентична с нашите комшии, но те не споделят нашите вълнения. Единствено се различаваме по използваните препарати в земеделието - пестициди, хербициди и техните производни.
Това ме навежда на мисълта, че има вероятност, това по някакъв начин да повлияе върху поведението на пчелите или да наруши тяхното развитие.
Лошото в такива ситуации е че гадаем, а наши "авторитети" прибират (усвояват) средства от програми за научна и развойна дейност, без да им пука че сме затънали до гуша в терзания и неволи.
При мен е същото - 20%. Обработваеми площи около мен няма изобщо. Пръскания и тям подобни тровения няма. Мед имат в изобилие в момента, гладни не са останали. Цяло лято ровя из търтеевото пило за акар - нищо не намерих. Затова и ще третирам за акар чак като приключат с пилото. Почвам да си мисля за обработката на кошерите с Бохемит отвънка дали не оказва токсично влияние.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Бохемита е отровен и попива в дървесината дълбоко.Използва се за импрегниране на греди и дъски по покривите и съдържа два много отровни инсектицида за борба с дървоядите.Огромна грешка си направил ,че си боядисал с него кошерите.Грешката се поправя като се сменят кошерите с нови.Питай бе човек,после действай.
Половината от кошерите ми съм ги третирал с бохемит. Досега не съм забелязал някакви проблеми, като изтровени пчели или заслабнали семейства. Просто гледате етика за съотношението вода- бохемит за съответното третиране на материала и не би трябвало да има проблеми за пчелите.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))