Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Не съм се засегнал, това е форум. Радвам се, че неправилно съм те разбрал и не това е бил смисъла на казаното. Пак да кажа - аз сега се уча, грешки ще правя тепърва още много, питам и гледам да се уча. Засега си мисля, че семействата ми са 20% без майки заради пренаселеността на пчелина /бъркат кошерите/, но няма как високата смъртност на пчелите през лятото да не се е отразила и на майките. Не съм виждал здрав пчелин с толкова много мъртви или пълзящи пчели по земята, а моя цяло лято беше така. Чак сега почти изчезна, но мисля, че още го има, просто пчелите в кошерите са по-малко. Освен това масово се роиха, което, поради неопитност, не можах да предотвратя. По дебелите книги пише, че роенето е риск за всеки кошер. Ако майката не се върне от брачен полет, а старата вече е отлетяла и няма яйца и прясно пило - белята готова. Това за амитраза от горните мнения не го разбрах, с него е третирано миналата година есента, а майките се изпозагубиха лятото, 9 месеца по-късно.
Нека се намеся и аз. От тази пренаселеност която показа на снимките не може да ти се загубят майките. Има пчелини на фургони на които прелките са на разстояние само една дъска. Защо там не се губят? Майките ти се губят от това, че ги ядат птиците и най - вече тъй добрата лястовица. Мъртвите пчели по земята/цимента/ са от това, че няма как да изчезнат от там - не е като в другите пчелини - да се загубят в тревата. На цимента ги виждаш, а в тревата не. Роенето ти се получи защото ти е малко опита, а се нахвърли на голяма бройка, която не можа да озаптиш/овладееш/. И защо? Защото нямаш план, а защо нямаш план? Защото нямаш знания. Семейството когато се рои в кошера трябва да има/ да остане/ разновъзрастно пило. Пило може да няма след 2-3 рояк. Белята е на друго място. Ако искаш да имаш пчелин който да работи по часовник в него трябва да има брой кошери колкото можеш да обслужиш. Не можеш ли - пиши ги бегали. Да. Ти ги писа. И последно. Има мисъл в твоята глава, но въртиш на празни обороти и губиш енергия от която само се потиш.