Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 29 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 282

Тема: ЕВОДИЯ

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Еййй, "заяде" се с това дърво. :-)
    Бе ако мед не дава, поне сянка ще прави. :D

Във филма "медът мед ражда" за около5-10 секунди показват еводия по време на цъфтеж.Мисля че беше в епизодите за август или юли.Като гледам колко пчели има на дървото си мисля,че Бижев и компания са правили иследванията през 1983г на нещо друго можеби премесено с тютюн. Пък и еводията е пренесена на Балканите през 70-те години.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Във филма "медът мед ражда" за около5-10 секунди показват еводия по време на цъфтеж... Като гледам колко пчели има на дървото си мисля,че Бижев и компания са правили иследванията през 1983г на нещо друго можеби премесено с тютюн.
    Не знам количеството пчели върху едно дърво доколко е показател за неговите медоносни качества. Миналата седмица пчелите се трупаха по ясените, а по-миналата по лешниците. Сега се трупат по джанките. За лешников и ясенов мед обаче не съм чувал, а джанката макар и да отделя някакъв нектар, е много далеч от бялата акация, например.
    Иначе и аз гледах едно клипче в You Tube 9 мин. и 29 сек. (http://www.youtube.com/watch?v=RC5N1XPRU4o)
    Бижев и компания едва ли са правили някакви изследвания, а по-скоро са взели от някъде тези данни, а доколко са верни, не знам. Просто там така пише.

Цитат Първоначално публикувано от Зарко
    Еййй, "заяде" се с това дърво. :-)
    Бе ако мед не дава, поне сянка ще прави. :D
    "Заяде" е малко силно казано. Опитвам се да разбера каква е реалността, но май единственото, което ни остава, е да изчакаме търпеливо дръвчетата да пораснат, за да разберем къде е истината. Само дано доживеем да я разберем. :D
    А ако е само заради сянката, ябълките, например, също дават нелоша сянка, но стават и за ядене, пък и прашец дават. wink;
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Ябълки има, Еводия звучи по-екзотично
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 15.04.2015 в 11:22. Причина: емотикона

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Може би някой ден пчелите ми ще си пият кафето под сянката на това нещо в кофичката от кисело мляко. wink;
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2012
    Здравейте колеги прочетох доста нещта за Еводията и искам да споделя и моят опит това дърво. Накратко семената получих от колега били от някакво медоносно дърво от Сърбия , какво е разбрах преди година тогава никой в района не знаеше какво е, указанията бяха семената да престоят във фризер от 24 до 48 часа преди сеитбата. Засях ги на открито в градината мисля че беше през Април фиданките са капризни по отношение на напояването и то до 2-3 година. Силните мразове повреждат дърветата но не фатално,така че смело ги засаждайте моите са в района на Белоградчик. До това колко са медоносни не знам но когато имат цвят са пълни с пчели. Дърветата са светлолюбиви , имам 5 на сянка и са доста хилави другите са по 4-5 метра и са супер . Дано да съм помогнал . Успехи на всички през тази година.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksiev
    фиданките са капризни по отношение на напояването
    В какъв смисъл "капризни"?
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    23.02.2012
    Капризни са по отношение на напояването ,моите на втората година през лятото бяха почти заминали а бяха към 2 метра високи .Наложи се да ги поливам доста.

Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Цитат Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
    Миналата година колега от форума ми изпрати семена от еводия....какво ли не правих как ли не ги стратифицирах и сях и нито едно семе не покълна...или са брани още зелени,или са били много стари...не знам но нито една фиданка не се получи...така че най-добре си купете готова фиданчица и си я засадете....
    Наборе,две зими подред си пройзвеждам расад от еводия.Точно сега е време да се посеят семената. Нищо особенно все едно произваждаш расад от домати,но саксията с посятите семена се оставят отвън на студено.Единственото по специално което се прави е да се подържа нормална влага.При студено замръзват при топло се отпускат.От температурната амплитуда обвивката на семката се напуква и по този начин успява да покълне.Разсада ще се появи чак през април.
    -
    Ето го таз годишния разсад.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    И от моите семена нищо не поникна. Аморфата поникна, няколко албиции, около 30-тина мехурника, гледичията и тя се "отчете" с някоко поникнали, но еводията не.
    Инъче тия дръвчета дето си купих се хванаха и сега започна развитието им.

Страница 9 от 29 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •