Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 136

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов Виж публикацията
    Здравейте,
    бих искал да обърна внимание на колегите третиращи с Мравчена киселина относно разреждането!!!
    Прикачам файл със сканирана страница за разреждането на МК до желания от нас процент, с обяснения и изчисления.От него ясно се вижда че разреждането от 85% до 60% не се получава с общо приетото изчисление -към литър 85% да се добави 416 мл вода а към 582,36 мл 85% МК добавим 417,64 мл дестилирана вода което е съвсем различно!!!
    В подкрепа на написаното ще добавя,че аз разреждам по този начин вече втора година и нямам никакъв проблем с подмор, умрели майки тн. като отново спазвам температурното изискване 14-25 градуса!!! При общоприетото разреждане преди винаги съм имал подмор и 2-3 случая на споминали се майки!
    МРАВЧЕНА-РАЗТВОР.JPG
    Грешно четеш текста от книгата. Автора обяснява за теглови процент/грам/ как се разрежда, а ти даваш мерките в обем / мл/ , бъркаш и колегите.Писал съм за този проблем.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Нека да го обсъдим...на мен ми е много интересно. След като в таблицата е написано ,че 582,36 мл. 86% МК трябва да се допълни до литър с дестилирана??? От долу на таблицата като забележка пише ,че може да приемем 1 мл. вода като 1 гр. за по-лесно!
    Как да го разбираме?
    Кое изпускам ? Къде е уловката?

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    "Дадено количество МК с определена концентрация в МЛ трябва да допълним до 1000 г с дестилирана вода"

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Аз ползвам вече използваните плаки от фурмитома,както и пликовете.Просто връщам обратно 10 бр. плаки и наливам 250 мл. от предварително разредената по гореописаният начн киселина.
    Пак подчертавам,че като съм го правил със общоприетото разреждане : 1 л 85% Мк + 416мл. вода съм имал проблеми. От както допълвам 580 мл 85% МК +420 мл. дестилирана или обикновенна вода не съм имал проблем. Акари бадат на листата в шкафчетата за прашец както и при фурмитома. Имал съм и подмор,както и излезнала майка на прелката да бере душа при общоприетото разреждане.
    Не твърдя нищо със сигурност...просто така разчитам написаното в учебника,което съм свалил от друг форум и определено ми допада дозата много повече от общоприетата!!!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •