Да не е лесно, на ден оправям по 15 кошера (3 дена работа), но го правя 1 път в годината август и забравям за кошерите. Ефекта е много добър и си заслужава усилята. Като цяло 2 частични ротации пролет и есен и резултата е почти 2 пъти по големи добиви от ДБ в моя район.
Така работя аз иначе дават по книга ротация на 21 дена което е нечовешко.
Все още не съм стигнал да вадя повече мед от ЛР в сравнение с ДБ. Малко по-силни семейства-да.
Според мен е точно обратното, ротациите разстройват работата на семейството и губиш много от добива и като бонус заминава и кръста.
За това спрях ротациите, пролетта правя частична преди пашите и есента след медосбора, през останалото време не им преча да работят.
Но има нещо много важно което много хора в този форум го забравят РАЙОНА навсякъде е различно.
Някой си мислят че на всякъде е като при тях и друго положение няма.
Явно не ме разбирате напълно.Идеята на ЛР и Фарар не е била в началото за ротации а за уеднакняване на инвентара и в последствие търпят развитие.Пчеларството е математика с решаване на алгоритми (някъде из форума Матеев беше повдигнал въпроса)та всеки пчелар си прави каквото му хрумне и накрая всеки има решение на задачата.Естествено че пашата има значение,майката има значение и много други фактори.Но накрая опираме до производителност и себестойност на продукцията.Следя и вечната тема за цената на меда.Досега не знам производител да диктува цена.Дори и Христос казва:Изгонете търговците от храма.,каквото и да значи.Именно цената ще определи кое трябва да съществува.Пчеларя е добре най малко да пречи на пчелите.Всяко семейство събира според силата и гена си.
В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))