Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 394 от 677 ПърваПърва ... 294344384392393394395396404444494 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,931 до 3,940 от общо 6768
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Сигурен съм че има още много какво да науча. Аз ротация вече не правя, че кръста заминава, само частична. Вадя питите с мед да стане лек след това вдигам корпуса слагам питите в 1вия като оставям само 2 медови в крайщата за 2рия.
    Пф, че то това по-голяма заигравка и от ДБ-то.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Пф, че то това по-голяма заигравка и от ДБ-то.
    Да не е лесно, на ден оправям по 15 кошера (3 дена работа), но го правя 1 път в годината август и забравям за кошерите. Ефекта е много добър и си заслужава усилята. Като цяло 2 частични ротации пролет и есен и резултата е почти 2 пъти по големи добиви от ДБ в моя район.
    Така работя аз иначе дават по книга ротация на 21 дена което е нечовешко.

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Да не е лесно, на ден оправям по 15 кошера (3 дена работа), но го правя 1 път в годината август и забравям за кошерите. Ефекта е много добър и си заслужава усилята. Като цяло 2 частични ротации пролет и есен и резултата е почти 2 пъти по големи добиви от ДБ в моя район.
    Така работя аз иначе дават по книга ротация на 21 дена което е нечовешко.
    Стига с тез книги.Системата на кошера няма никакво отношение за добива.Тя има отношение към производителноста на пчеларя, но като имаш работници кво ти пука.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Все още не съм стигнал да вадя повече мед от ЛР в сравнение с ДБ. Малко по-силни семейства-да.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Пизо Виж публикацията
    Стига с тез книги.Системата на кошера няма никакво отношение за добива.Тя има отношение към производителноста на пчеларя, но като имаш работници кво ти пука.
    Ти твойте ЛР ротираш ли ги, и кога и колко пъти?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    След като ротациите пълнят кошерите с мед то тогава да ги прехвърляме по няколко пъти на ден. Голяма работа, че ще се скапе кръста, но след това меда ще е като река. А аз все още си мисля, че пашата е важна и то обилна паша.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз работих по книга 1вата година и видях че не става, после си изготвих система подходяща за мен и сега се стрямя да я направа по лека.
    Иначе колкото системата е по гъвкава за работа токова повече мед може да извадиш ако разбираш.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    След като ротациите пълнят кошерите с мед то тогава да ги прехвърляме по няколко пъти на ден. Голяма работа, че ще се скапе кръста, но след това меда ще е като река. А аз все още си мисля, че пашата е важна и то обилна паша.
    Според мен е точно обратното, ротациите разстройват работата на семейството и губиш много от добива и като бонус заминава и кръста.
    За това спрях ротациите, пролетта правя частична преди пашите и есента след медосбора, през останалото време не им преча да работят.
    Но има нещо много важно което много хора в този форум го забравят РАЙОНА навсякъде е различно.
    Някой си мислят че на всякъде е като при тях и друго положение няма.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Според мен е точно обратното, ротациите разстройват работата на семейството и губиш много от добива и като бонус заминава и кръста.
    За това спрях ротациите, пролетта правя частична преди пашите и есента след медосбора, през останалото време не им преча да работят.
    Но има нещо много важно което много хора в този форум го забравят РАЙОНА навсякъде е различно.
    Някой си мислят че на всякъде е като при тях и друго положение няма.
    Да. Районите също са от голямо значение, макар и да са само на 5 километра един от друг. В едни райони извадиха доста мед, а в други едва спасяват пчелите от глад. Ротациите са само упражнения за културисти.

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Явно не ме разбирате напълно.Идеята на ЛР и Фарар не е била в началото за ротации а за уеднакняване на инвентара и в последствие търпят развитие.Пчеларството е математика с решаване на алгоритми (някъде из форума Матеев беше повдигнал въпроса)та всеки пчелар си прави каквото му хрумне и накрая всеки има решение на задачата.Естествено че пашата има значение,майката има значение и много други фактори.Но накрая опираме до производителност и себестойност на продукцията.Следя и вечната тема за цената на меда.Досега не знам производител да диктува цена.Дори и Христос казва:Изгонете търговците от храма.,каквото и да значи.Именно цената ще определи кое трябва да съществува.Пчеларя е добре най малко да пречи на пчелите.Всяко семейство събира според силата и гена си.

Страница 394 от 677 ПърваПърва ... 294344384392393394395396404444494 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •