На мен подбудително през Септември и то със захарен сироп ми се струва късно. Затова още от началото на август започнах да подхранвам леко с добавка на витаминки. Септември, ако е нужно още подхранване - само инвертиран сироп ще давам, защото може да се окаже, че това са ми зимните пчели и да ги щадя. Времето наистина се задържа топло до по-късно, но дали майките ще снасят, кой знае. А и при тези температурни аномалии...
На мен половината кошери са ми с добро количество пило, другата половина - слаба работа, отгоре на всичко имам и две 3-седмични отводки направени по принуда, колко ще оцелеят - ще видим. Имам намерение да ги използвам за помощни семейства/майки, ако нещо се обърка до зазимяването.
Добре, че началото на юли разсадих 30 стръкчета лофант около кошерите, доста израстна и цъфти, винаги има пчели по него, колкото и да е малък още, все нещо ще си съберат. Иначе е страшна суша, не е валяло от 2 месецаа ° е всеки ден над 35°С.
Презимуват точно определени пчели. Нито много стари, нито много млади. За да презимуват добре пчелите трябва да са се облетели т.е. вече да са летящи. Освен това трябва да са добре охранени най-вече с прашец. Не трябва да са заети с работа (отглеждане на пило, преработка на нектар-сироп и др.). Дори времето да е хубаво-топло през есента.
Така е според мен. Така съм го чел, и така се стремя да го правя. Даже съм виждал през топли есени в края на октомври и ноември, пчелите просто си седят и нищо не правят. Разхождат се по прелката, висят си на дъската на челото на кошера. А вътре по питите най-вероятно пак си висят и се разхождат по питите или най-много да подреждат запаси.Просто мързелуват и чакат да дойде зимата. И затова се стремя в края на август и началото на септември да имам най-много запечатено и люпещо се пило.
Вальо , не разбрах само за ,,... нито много млади ,, ?
При три хубави дни през ноември , каква е ситуацията ?
Ми Знам ли каква е ситуацията. Не мисля, че за 3 дни могат да се охранят пчелите. Да си развият мускули, крила, мастно тяло и т.н. Освен това като (ако) консумират повече прашец би трябвало и да си прочистят червото преди студовете. До колкото съм разбрал-прочел пчелите се изакват на 10-12 ден след излизане от пилото,т.е. на първото облитане. И така. Според мен целта е хем да има повече пчели, хем да не се изтощават от гледане на пило и преработване на нектар-сироп. Щото в работата (гледане на пило и преработка на нектар участват всички пчели. Не можем да им наредим- вие старите пчели, които ще умрете преди зимата и студовете- вие ще бачкате. А другите дето ще се люпят и са по-млади, ще си почиват и няма да се занимават с нищо. Така си мисля аз.
При три хубави дни независимо дали е ноември и декември всички ще се из .... .
Точно , затова е късната есен трябва да има повече млади пчели .
Колкото до -кой го хранят и кой се храни с прашец ? Отговорът го искам само от теб .
Е кой, пчелите и пилото. Кой друг.
Млади...По мойте книжки дето съм чел ги определят като физиологически развити и здрави пчели. Според мен най-развити и силни пчели са около 30 дневните. Без значение по кое време на годината са 30 дневни. Така, че ако не се натоварват тия 20-30 дневни пчели ще си презимуват доста успешно. Според мен.
П.П. Хмм. Има логика, АКО предположим, че ноември е топъл. То тогава пчелите които ще се люпят през октомври напр. ще бъдат на 1 месец вече. Но пък от друга страна вече 6-7 години как се занимавам с пчели след 10 октомври не се люпят пчели (поне при мен) каквито и фатки да съм прилагал. Още повече в края на септември пилото като количество е нищожно да го нарека. В сравнение с края на август. Та затова казвам, че няма как да отделим пчелите, които ще се люпят на 25-30 август и да си почиват. А пък пилото на 20 септември да го отглеждат само най-най-най-старите. Малко сложно стана май.![]()
,,Без значение по кое време на годината са 30 дневни. Така, че ако не се натоварват тия 20-30 дневни пчели
ще си презимуват доста успешно. ,,
Първото не е вярно , а второто е на 30% .
Вальо , ти ми пишеш за върховото развитие на семейството , като цяло , а не на отделната пчела .
Според теб , ако пчелката е излюпена през ноември е слаба ?
Мога да те оборя .
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))