Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Много си прав, но все пак се замисли, колко циганина висшисти познаваш
Ако носят гена на висока ройливост то до достигане на състояние крачката е мнооого малка, а това създава много неприятности на пчеларя. Ако не са силно предразположени генетично до роене пак ще се стигне, но ще са нужни "няколко крачки" (натрупване на фактори или грешки на пчеларя). Така или иначе с вторите се работи по лесно. Аз съм решил да пробвам и съзнателно да подменям всички ройливи майки или такива които са "плод" на изпуснато роене и мисля, че ще има резултат още следващия сезон.

П.П. Споделям мнението, че роевата майка която от самото начало гледана за майка в условията на силно семейство със пълен набор от всички "видове" пчели би следвало да работи прекрасно. Цялата и работа обаче се обезсмисля ако иска постоянно да рои от май до юли. По друг начин стои въпроса ако принудиш майка с нисък роеви инстинкт да влезе в роево и да и вземеш маточниците.
От дадения пример който аз също щях да ти дам, но в друга посока се вижда, че с генетиката си на ВИЕ. Дори малко се учудвам, че като знам колко си навътре в пчеларството и броя на кошерите с които разполагаш, просто мислиш малко наивно. С това не искам да те засегна, а да ти обърна вниманието както казах към другите фактори, които ти прекрасно знаеш за да не допускаш семействата до състояние - роене. Но пък от друга страна докато си играеш ще стигнеш пак до този факт, че това е безсмислено, но през това време ще натрупаш неимоверно много опит.
Към послеписа. И в двата случая става много лесно. За първия дори говорихме. Точно с теб.