Някой знае ли колко време помни старото място пчелата.
Някой знае ли колко време помни старото място пчелата.
Да опиша случая.На 5 юли преместихме 2 кошера на слънчоглед в добруджа.На 3-ти август ги върнахме само че на около 30 метра отстояние без пряка видимост от старото място.На старото място имаше празно сандъче за отводка .Сутринта сандъчето беше почерняло от пчели.Аз знаех че помнят около седмица повреме на силна паша.оказа се че и месец помнят.Интересното е че след като махнахме сандъчето настана голяма какафония и станаха силно агресивни .След 1- час вече нямаше пчели.
Има ли акар в търтиевите килийки, какви са ви впечатленията?
И аз действам по този метод(само късна есен по един път по Дони) и много рядко намирам акар в търтиевите далаци пролетта, което значи според мен, че ОК си върши работата.
Тази година мисля за първи път да третирам и лятото(освен късна есен) т.е. след 2-3 седмици най-късно и да направя сравнение.
При пчелите има мед, защото има ред!
Тази година началото на май, човърках 2 далака половин час. Изкарах само един акар...
Строителната рамка си върши перфектно работата, но има и някой недостатъци, като например надигането през седмица на всички магазини, но пък за сметка на това третирам само веднъж и то повреме когато пило почти няма, а и добива на восък не е за пренебрегване...
Третирал съм в началото и аз два пъти, веднъж август и веднъж през септември, но разлика няма, само товаря пчелите. Затова минах на вариянта веднъж края на септември или началото на октомври и съм доволен... пролетно време не третирам!
За третиране с О.К. има няколко начина изследвани и доказани за ефективност спрямо дозата на ОК наличието на пило концентрацията на захар и влажността на въздуха като има разлика между накапване и пръскане както в ефикасността така и в процента на захарта има разлика
ОК действа само три дни
Не съм ползвал амитраз ама според изследвания след 4м. не би трябвало да има остатъци във восъка тека го дават.А и тактика не е точно амитраз като активна съставка а от тази група което си е пак същото ползва се бълхи и други инсекти
Този пост е редактиран от Георги 1974; 04.08.2017 в 16:18. Причина: Допълнение
И аз това съм чел. Ето и малко наблюдения. Една отводка есента ми беше най-горе с вход назад. Зимата като застудя и смених входа отпред. Изненадах се, че пролетта търсеха входа отзад на същото място където беше есента. Знаете тази зима каква беше. Това видях, това пиша. Изглежда невероятно![]()
Налага се да задам още един тъп въпрос.Днес като висях пред прелките забелязах че от време на време някоя пчела кацайки на прелката мементално я я нападат 4..5 пчели и я изхвърлят.То ясно че това е пчела от друг кошер но нормално ли е това или е нападение. Пред кошерите подмор няма.
Здравейте. Днес видях, че в магазина има пило. Дали майката се е качила, понеже долу всичко е било заето? И как да процедирам. Половината магазинна рамка пило, друагта половина мед? Сложих още една нова за градеж долу, та да я изградят за 2-3 дена и да почне майката да снася там...
В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))