Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 133

Тема: Прелките

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да се намеся и по втората тема в темата.
    ... Паралено с ваденето тази година топя и бракуваните пити и разпечатките.
    Интересно. Връщаш ли рамките за брак да ги обират или направо ги топиш след като излязат от центрофугата?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Интересно. Връщаш ли рамките за брак да ги обират или направо ги топиш след като излязат от центрофугата?
    От центрофугата веднага в топилката. Както споменах не вадя меда на пчелина и не ми се занимава още два пъти да ги транспортирам и още веднъж да ги чистя от пчелите. Количеството мед което остава по 52 пити след центрофужене е около килограм.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    От центрофугата веднага в топилката. Както споменах не вадя меда на пчелина и не ми се занимава още два пъти да ги транспортирам и още веднъж да ги чистя от пчелите. Количеството мед което остава по 52 пити след центрофужене е около килограм.
    Аз също стигам до този извод. Дори да не е транспорта (центрофугата е на пчелина), пак не си струва връщане в кошерите. Добре, че споделяш

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    След като се заговори по темата, какво правите разпечатката. Аз събрах 2 човала и мисля направо да ги топя. След като свърша работа я оставям да се изцеди във ваната за разпчечатване и на другия ден го събирам, но остава мед в нея.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    След като се заговори по темата, какво правите разпечатката. Аз събрах 2 човала и мисля направо да ги топя. След като свърша работа я оставям да се изцеди във ваната за разпчечатване и на другия ден го събирам, но остава мед в нея.
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1901&page=2
    http://www.legaitaly.com/en/catalog/...am-25cm-detail

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Като не им трябват отворени горни прелки, защо точно по време на слънчогледа и най-голямата жега всички силни си изгризаха фибрана и все на едно и също място. Не от страни, не отзад, не отгоре.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 20170802_074726.jpg‎   20170802_074735.jpg‎  

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Като не им трябват отворени горни прелки, защо точно по време на слънчогледа и най-голямата жега всички силни си изгризаха фибрана и все на едно и също място. Не от страни, не отзад, не отгоре.
    Не е довод.Сложиги в дървени да видим кво ще гризят.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    С няколко снимки за да стане ясно за какво пиша. При много силна паша и високи температури производителя на полистиролните кошери Парадайз Хъни препоръчва да се сложи отгоре платно за прополис и да се обърне капака на обратно. Конструкцията на капака е такава че се получава пространство 1 см над прополисовото платно с отвор отпред и отзад. Капака много плътно и здраво притиска отсрани. Дъното е затворено, 1 прелка само долу изцяло отворена. Какво правят пчелите ? Запушват почти на 100 % отворите на платното. Но не с огромно количество прополис, а само много финна ципа. Това го пробвах още 2010г. и се убедих че е излишно, нито прополис добих, нито пчелите искаха да имат отвор отгоре. Бях купил 5 прополисови платна и така си стоят, не го практикувам този метод, излишна гимнастика. Пчеларствам с една прелка долу, затворено дъно през активния сезон и отгоре целогодишно е хранилката. Пчелите искат голям обем и само една прелка. Когато имат необходимия обем не понасят отвори отгоре, нагледен пример са две от снимките на хранилките, има плексиглас под които трябва да мине сиропа и този процеп го заливат с прополис. Като свърши основната паша и трябва да храня със сироп трябва първо да почистя процепа от прополис.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри WP_20170801_08_25_24_Pro.jpg‎   WP_20170801_08_24_00_Pro.jpg‎   WP_20170801_08_25_50_Pro.jpg‎   WP_20170801_09_46_55_Pro.jpg‎   WP_20170801_09_20_48_Pro.jpg‎  

Потребител
    Регистриран
    27.07.2017
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    С няколко снимки за да стане ясно за какво пиша. При много силна паша и високи температури производителя на полистиролните кошери Парадайз Хъни препоръчва да се сложи отгоре платно за прополис и да се обърне капака на обратно. Конструкцията на капака е такава че се получава пространство 1 см над прополисовото платно с отвор отпред и отзад. Капака много плътно и здраво притиска отсрани. Дъното е затворено, 1 прелка само долу изцяло отворена. Какво правят пчелите ? Запушват почти на 100 % отворите на платното. Но не с огромно количество прополис, а само много финна ципа. Това го пробвах още 2010г. и се убедих че е излишно, нито прополис добих, нито пчелите искаха да имат отвор отгоре. Бях купил 5 прополисови платна и така си стоят, не го практикувам този метод, излишна гимнастика. Пчеларствам с една прелка долу, затворено дъно през активния сезон и отгоре целогодишно е хранилката. Пчелите искат голям обем и само една прелка. Когато имат необходимия обем не понасят отвори отгоре, нагледен пример са две от снимките на хранилките, има плексиглас под които трябва да мине сиропа и този процеп го заливат с прополис. Като свърши основната паша и трябва да храня със сироп трябва първо да почистя процепа от прополис.
    Изкефи ме. На възглавниците имам отвори 10/10см.Направил съм ги за доста предназначения ,едното от тях е:слагам мрежички за пренасянето и ако не ги махна после до 3-ят ден напълно са запрополисени.

Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Пчеларствам с една прелка долу, затворено дъно през активния сезон и отгоре целогодишно е хранилката. Пчелите искат голям обем и само една прелка. Когато имат необходимия обем не понасят отвори отгоре, нагледен пример са две от снимките на хранилките, има плексиглас под които трябва да мине сиропа и този процеп го заливат с прополис.
    Какво имаш предвид с това "затворено дъно". Затваряш мрежестия отвор с плътна преграда или .....?

П.с. Видях отговора в другата тема.
    Този пост е редактиран от Юрий Цветков; 07.08.2017 в 09:40.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •