По нашия край, при такова време и при такъв слънчоглед, нормален ЛР кошер е хубаво да е на 5 корпуса. Може и на 4, но трябва през 5-6 дена да се ръчка и да се вадят рамките които са запечатани поне на половина. Да не забравяме, че може да говорим и за температури около 35 до 40 и нагоре. Гледали сме ги такива филми.
П.п. Младши, в събота се глася да въртя, надявам се в неделя до обяд вече да съм си починал, хаха. Нагласи поне десет основи а може и дваесе, аз за всеки случай ще взема някоя рамка ако имам останала де и ще видим дали да сложим и трети корпус някъде.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте! Има ли някакъв начин да се определи водното съдържание на меда без рефрактометър?
Дa ima. Бях чел следното. В даден обем (примерно 500мл) се гледа колко грама мед влиза. Ето и идея. Теглиш 500мл запечатан изцентрофужен колко тежи. Значи към това тегло ако е назапечатания е добре. При все, че един рефрактометър е под 100 лева за мене не си струва труда този метод (за който пиша).
Зависи , при каква относителна влажност и температура на въздуха правиш измерването на меда .
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))