Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Аз не ги спирам от роенето, ами го използвам, така че кошера запазва силата си. Дядо ми ме е учил и го наричаше "въртене". Трябва да си постоянно на пчелина, като излезе рой виждаш го от кой кошер излиза. Прибираш роя в тръвна. Отваряш кошера и сваляш всички маточници, слагаш празен корпус отгоре и рязко стръскваш роя. След 10 дена отваряш за проверка дали се е оплодила майката. Силата му се удвоява с новата майка още на следващия ден след роенето.
    Аз значи нещо не разбирам. С първия рой нали излиза старата майка? Така поне пише в дебелите книги. Ти го хващаш и го връщаш в кошера, нови майки няма да има, защото премахваш маточниците. Кое не ми е ясно?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Аз значи нещо не разбирам. С първия рой нали излиза старата майка? Така поне пише в дебелите книги. Ти го хващаш и го връщаш в кошера, нови майки няма да има, защото премахваш маточниците. Кое не ми е ясно?
    Не винаги излиза старата майка, понякога още първия рой е с неоплодена майка, старата е убита от пчелите поради невъзможност да лети или сама е умряла.
    Може да излезе старата с няколко млади, даже да я върнеш обратно, ако има млада майка пчелите по вероятно да убият старата. Целта на "въртенето" е да запазиш пчелата в един кошер, най-добре е независимо коя е майката в края на сезона да се замени. Роевия инстинкт напролет ще се прояви отново.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Рапира !
    А , казват , че при хитинова обвивка жилото излиза .

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    С това преваляване в неделя и понеделник и с тия температури може и да се получат нещата.При нас слънчувката е Пионер и Джента.Миналата година беше Пионер и пусна добре,макар че една-две седмица преди това ги бяха изтровили.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Два дена поработихме пак яко на пчелина/може и да се е усетило/.В събота бях решил да правя отводки,но се отказах бързо бързо след като видях две 20 дневни отводки да ги разграбват.След бърз преглед на 14 дневните останах малко изненадан.На втора рамка 2 големи гравирани маточника и 1 на 3та малък.Друга година минимум 7-8 е имало на двете рамки.Другото лошо нещо е,че 1/2 от меда във втория магазин който беше 15-20% запечатан го няма.Рязко намаляване на пчелата,че бях принуден да махна единия магазин.В неделя коренно различен ден за пчеларстване.Пчелите работеха като за световно никакви опити за кражби/обядвахме спокойно/.Още нещо интересно наблюдавам от доста време.Не виждам акар по пчелите което ме притеснява много.В Елена колеги почнаха да махат магазините което е също ново явление за сезона.И там се оплакват от рязко изчезване пчели.

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    Събота и Неделя въртях слънчогледа Доста работа падна, от сутрин до вечер, но пък въпреки градушката съм доволен от добива
    Чета по-горе че колеги се оплакват от намаляване на пчелите - при мен същото, но това си е нормално като се има в предвид че в обилна паша маточника се блокира, съответно майката снася много по-малко поради липса на свободни килийки, а летящата пчела се губи в медосбора - де от старост де от климатични и други причини.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз не ги спирам от роенето, ами го използвам, така че кошера запазва силата си. Дядо ми ме е учил и го наричаше "въртене". Трябва да си постоянно на пчелина, като излезе рой виждаш го от кой кошер излиза. Прибираш роя в тръвна. Отваряш кошера и сваляш всички маточници, слагаш празен корпус отгоре и рязко стръскваш роя. След 10 дена отваряш за проверка дали се е оплодила майката. Силата му се удвоява с новата майка още на следващия ден след роенето.
    Не винаги излиза старата майка, понякога още първия рой е с неоплодена майка, старата е убита от пчелите поради невъзможност да лети или сама е умряла.
    Може да излезе старата с няколко млади, даже да я върнеш обратно, ако има млада майка пчелите по вероятно да убият старата. Целта на "въртенето" е да запазиш пчелата в един кошер, най-добре е независимо коя е майката в края на сезона да се замени. Роевия инстинкт напролет ще се прояви отново.
    Ясно. Хубав метод, не съм го срещал досега. Остава да се реши проблема с дежурния по пчелин.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Дежурен по пчелин не е вариянт, това няма как да стане аз ходя на работа. А какво ще направи дежурният когато рояват 100 кошера. С 2 думи силен кощер или го цепиш или роява ако няма паша, всичко друго е празни приказки. Но какво толкова не харесвате роевото, да вярно работа е и отслабва кошера, но от роевото вече ходих на море а след няколко дена отиваме на планина и подмених всички майки. Да и аз искам да не рояват, но се оправям спрямо обстановката.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Другото е как ще разбереш от кой кошер излиза роя? При мен излизат по време на облитане и над пчелина ври и кипи, прибий ме няма как да разбера какво става. А също като съм на пчелина работя няма как да стоя по цял ден да ги гледам.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •