На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Не винаги излиза старата майка, понякога още първия рой е с неоплодена майка, старата е убита от пчелите поради невъзможност да лети или сама е умряла.
Може да излезе старата с няколко млади, даже да я върнеш обратно, ако има млада майка пчелите по вероятно да убият старата. Целта на "въртенето" е да запазиш пчелата в един кошер, най-добре е независимо коя е майката в края на сезона да се замени. Роевия инстинкт напролет ще се прояви отново.
..........zhalo-matki-640x480.jpg
С това преваляване в неделя и понеделник и с тия температури може и да се получат нещата.При нас слънчувката е Пионер и Джента.Миналата година беше Пионер и пусна добре,макар че една-две седмица преди това ги бяха изтровили.
Два дена поработихме пак яко на пчелина/може и да се е усетило/.В събота бях решил да правя отводки,но се отказах бързо бързо след като видях две 20 дневни отводки да ги разграбват.След бърз преглед на 14 дневните останах малко изненадан.На втора рамка 2 големи гравирани маточника и 1 на 3та малък.Друга година минимум 7-8 е имало на двете рамки.Другото лошо нещо е,че 1/2 от меда във втория магазин който беше 15-20% запечатан го няма.Рязко намаляване на пчелата,че бях принуден да махна единия магазин.В неделя коренно различен ден за пчеларстване.Пчелите работеха като за световно никакви опити за кражби/обядвахме спокойно
/.Още нещо интересно наблюдавам от доста време.Не виждам акар по пчелите което ме притеснява много.В Елена колеги почнаха да махат магазините което е също ново явление за сезона.И там се оплакват от рязко изчезване пчели.
Събота и Неделя въртях слънчогледаДоста работа падна, от сутрин до вечер, но пък въпреки градушката съм доволен от добива
Чета по-горе че колеги се оплакват от намаляване на пчелите - при мен същото, но това си е нормално като се има в предвид че в обилна паша маточника се блокира, съответно майката снася много по-малко поради липса на свободни килийки, а летящата пчела се губи в медосбора - де от старост де от климатични и други причини.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Дежурен по пчелин не е вариянт, това няма как да стане аз ходя на работа. А какво ще направи дежурният когато рояват 100 кошера. С 2 думи силен кощер или го цепиш или роява ако няма паша, всичко друго е празни приказки. Но какво толкова не харесвате роевото, да вярно работа е и отслабва кошера, но от роевото вече ходих на море а след няколко дена отиваме на планина и подмених всички майки. Да и аз искам да не рояват, но се оправям спрямо обстановката.
Другото е как ще разбереш от кой кошер излиза роя? При мен излизат по време на облитане и над пчелина ври и кипи, прибий ме няма как да разбера какво става. А също като съм на пчелина работя няма как да стоя по цял ден да ги гледам.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))