Първоначално публикувано от ogan
Колега моят метод за направа на отводки съм го описъл в дрга тема, но ще го обясня пак.Правя отводките преди акациевата паша от всеки силен кошер вадя по 3 рамки с пило и пчели и на тяхно място поставям 3 основи за градеж, по този начин не ми се рояват основните семейства ,защото след акациевата паша нямам бездействащи пчели които да мислят за рояване, а летящите пчели от отводките се връщат в основното семейсто и то събира същите количества акациев мед както и от семейство от които не е вадено пило и пчели за отводка.
Отводките ги правя с 2 или 3 пити запечатено пило с пчели, една пита с яичица и пчели на която ще направят маточници и една пита от склада с мед.Подхранвам с половин питка с прашец и допълнително сипвам през 2 дни захарен сироп 1 към 1,5 захар и вода.Сиропа го правя по-редак защото отводките нямат летящи пчели които да носят вода.След 25 дни проверявам дали са се оплодили и пронели младите майки.
Знам, че много колеги сега ще почнат да ми обясняват колко некачествени са свищевите майки, но предпочитам моите отколкото купешките майки които не се знае и те как са направени, можеби и те така са направени и закакво да давам 20лв. при условие, че и аз ще си ги произведа и знам как и от какви кошери съм си ги направил.