Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 475 от 683 ПърваПърва ... 375425465473474475476477485525575 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,741 до 4,750 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    A имали вероятност ако семейството вече е търтовка да оставят маточниците да се излупят ?
    яйца мисля че имаше даже в килийка с прашец
    Да, търтовките в напреднал стадий , залагат маточници на неоплодени (търтееви) яйца. Оправял съм търтовка, пренасяйки личинка ( нормална) в такива маточници.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Така пише в книгите писани от хора неразбиращи от пчели. А кое дава старт? Кога е точния момент?
    Дай линк, да прочетем твоята книга.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от bobi_cz Виж публикацията
    Здравейте колеги!
    Не мога да си обясня защо ми се роят пчели, при положение че все още няма излюпени нови майки. Така примерно: днес правя преглед на даден кошер, в него няма запечатани маточници, само започнато но не затворени. След 2-3 дена гледам как от същия този кошер излита рой и когато го отворя вътре пълно с запечатани маточници, но излюпени такива няма, и кошера остава без майка, защото тя излита с роя. За първи път ми се случва тази година да ме изненадват така 7 семейства.
    Ако може някой да ми обясни защо се случва така и какво мога да направя ще съм му благодарен.

Поздрави Борислав!
    Моите предимно така правят, и Радоев в календарния така го е описал.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Дай линк, да прочетем твоята книга.
    Не е излязла още от печат, но има два въпроса по - горе. Те са от нея.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не е излязла още от печат, но има два въпроса по - горе. Те са от нея.
    Намери си някой друг, да се чекаш. Аз с радио София не споря, затова ти пуснах цитат.

пп. Обяснявай на новаците, не на мен.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Намери си някой друг, да се чекаш. Аз с радио София не споря, затова ти пуснах цитат.

пп. Обяснявай на новаците, не на мен.
    Точно и това правя. Обяснявам им, че това което казваш не е точно така и всъщност ти ги заблуждаваш. Това което си написал е така, но до половината, а другата половина е в отговора на моите два въпроса. То така и баба го знае: - след като запечатат маточниците и роя излита. Но кога, в кой момент се получава така и не става ясно? Аз търся именно този момент в твоите разяснения към новаците.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Да, търтовките в напреднал стадий , залагат маточници на неоплодени (търтееви) яйца. Оправял съм търтовка, пренасяйки личинка ( нормална) в такива маточници.
    Има два маточника които са от пило от нормално семейство дали няма да ги изгризат тях?

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    "Подготовката за роене започва като отначало пчелите изграждат по краищата на питите 20-30 основи за роеви маточници. Пчелната майка увеличава снасянето на яйца, а пчелите се възбуждат и поставят пчелно млечице в основите на маточници. След снасянето на яйца в маточниците възбуждането намалява, пчелите хранят майката по - слабо, тя рязко намалява яйцеснасянето като става по-дребна и придобива възможност да лети. Младите пчели не са заети с работа и се натрупват по всички свободни места в кошера - главно от тях се образува първия рой. След като се запечатат всички маточници излита първия рой (първак) с предимно млади пчели и старата майка. "

Разтягай ти локума, но там където няма да объркваш новаците.
    Единственото за което се сещам да направя в случая е да им хващам майките. Може би това при мен се получи защото се получава един период между цъфтенето на овошките и главната паша , в който почти няма никаква паша. И така пролетта се развият добре и дойде този мъртъв период през които вали и няма паша, те стоят вътре и се чудят какво да правят, изразходват всички запаси. След това когато дойде пашата започват от 0 и докато напълнят плодника пашата е към края си.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Има два маточника които са от пило от нормално семейство дали няма да ги изгризат тях?
    До колко знам, пчелите не развалят маточници, освен когато прекратяват роене. В твоя случай не би трябвало да ги разрушат, ако няма майка естествено.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от bobi_cz Виж публикацията
    Единственото за което се сещам да направя в случая е да им хващам майките. Може би това при мен се получи защото се получава един период между цъфтенето на овошките и главната паша , в който почти няма никаква паша. И така пролетта се развият добре и дойде този мъртъв период през които вали и няма паша, те стоят вътре и се чудят какво да правят, изразходват всички запаси. След това когато дойде пашата започват от 0 и докато напълнят плодника пашата е към края си.
    Това, което ползваш за цитат, не е писано от мен( ползвах литература).Не мога много да помогна, защото при мен почти не се роят. Има много писано за противороеви мерки, търси и чети.

Страница 475 от 683 ПърваПърва ... 375425465473474475476477485525575 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •