Нямам за жалост изградени рамки за магазина, те първа започвам. Днес ще сложа 10та рамка и магазина с 10рамки. Длъжно ли е да ги лъжа някак да се качат горе? Да напръскам със сироп рамките или да кача някоя с пило?
Нямам за жалост изградени рамки за магазина, те първа започвам. Днес ще сложа 10та рамка и магазина с 10рамки. Длъжно ли е да ги лъжа някак да се качат горе? Да напръскам със сироп рамките или да кача някоя с пило?
Аз не бих сложил 10та за градеж ако искам да ги кача в магазина.Бих отнел една,а може и да не отнема,с преградна дъска на 8-9 пак ще си работи.
Става и с преградна дъска на 10та позиция, зависи как е пашата и по-точно кога е главната паша.
Така правя аз с отводките за да хвана слънчогледа - развивам до 9 рамки и слагам на 10та позиция преградна дъска. След това наесен зазимявам като вадя преградната дъска и центрирам 9те рамки в средата за да има малко разстояние от двете страни на гнездото.
При пчелите има мед, защото има ред!
Колеги кажете как да немеря майката в едно семейство?Явно се бяха изроили понеже нямаха прясно пило и майка а само запечатани маточници и пило.Оставих два хубави.Излюпиха се преди 15 дни,но пило все още няма.Придадох майка бухат я не я приемат.Рамка прясно пило,маточници не правят. Със аверчето от три дни по едни час се зверим в тез рамки и не можем да я намерим.Някво джудже ли какво става ..........
П.с. Прегледа винаги е след седем вечерта ако оназ евентуално е на брачен.
Ако кошерът е на два корпуса , подпуши малко през входа и след 10 минути ще я намериш във вторият корпус на средните рамки .
Тц,дадан е.И пилото се налюпи и вътре има толкова мн пчела,че и да е белязана незнам дали ще я видя камо ли тази която ми се крие.
Изчакай да се оплоди и тогава няма да е нужно да я търсиш![]()
При пчелите има мед, защото има ред!
Така е когато не се знае какво се търси.Опит трябва. Значи като се оплоди и започне да снася ще се поуспокои. Веднъж като я намерите, а тя е доста по едра от пчелите и търтеите, просто не прибирайте питата веднага, а я погледайте повече време. Тя ще се мести, но вие си направете тренировка на зрението като я търсите по питата. Като се запечата вида и веднъж по нататък ще е вече лесно.
Здравейте колеги,
преди около 20 дена направих една отводка, на която придадох зрял маточник.
след няколко дена като проверих маточника беше унищожен, след това пак придадох маточник и пак беше унищожен
после реших да му придам рамка с млади личинки за да си маправи само маточници,резултата беше само един започнат маточник което също го унищожиха след няколко дена
как да постъпя с отводката?
-да му придам ли нова рамка с млади личинки (за маточник и дали това може да предотврати търтовката)
-имам една оплодена млада майка(страхме е че ще я убият)
-имам стара майка която искам да я сменя (да я придам ли нея)?
моля за съвети
В момента има 31 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 31 гост (и))