Искам да опиша каква е ситуацията с производството и продажбата на майки, маточници и отводки през този сезон. Като цяло сезона започна много лошо за майкопроизводството, а от там и за производството на отводки. В началото на сезона падна сняг, който повреди няколко партиди с маточници. След това започнаха студени и дъждовни дни, които с малки изключения продължиха повече от месец. Дефакто хубаво пчеларско време имаме от по-малко от седмица.
Лошото време се отрази на майкопроизводството по следния начин:
1. Имаше доста дни, в които правенето на отводки беше невъзможно поради проливния дъжд през целия ден.
2. Имаше дни, в които залагането на маточници беше невъзможно пак поради проливния дъжд през целия ден.
3. Имаше дни, в които партидите с маточници бяха повредени на 30-40 и дори 50% (простудени маточници, които не се излюпват)
4. Майките не се оплождаха или се оплождаха много бавно пак заради лошото време
5. Това от своя страна доведе до голям процент бракувани отводки, станали на търтовки (над 50%)
6. В нуклеусния парк за производство на майки положението беше същото (много нисък процент на оплождане и много нуклеуси станаха търтовки за ремонт)
Всичко това доведе до голямо закъснение в предварително планираните дати за експедиция на майки и отводки. Да, експедират се майки и отводки, но с много по-бавни темпове от това, което е било през други години. Подобно е положението и при другите майкопроизводители. На когото съм звъннал, веднага започва да се жалва със същото, което вече ви го написах. При някои хора положението дори е много по-лошо от това при мене.
В същото време тази година търсенето на майки и отводки е огромно - звънели са ми хора и са искали да ги запиша, като общата бройка на потенциалните заявки на всички желаещи сигурно е 4-5 пъти повече от това, което бих могъл да произведа дори и в нормална година. Отдавна съм спрял да приемам нови заявки, но хората продължават да звънят до ден днешен. Няма ден, в който да не ми звъннат поне 50 човека. Просто вече ме е страх да си вдигам телефона и да повтарям като папагал - няма, няма, няма.