Не, не са изградени рамките. Все пак те първа започвам, няма откъде да ги взема. Значи ги качвам с последната рамка за плодника, която сложа за изграждане. Доста ми е активен кошера, тъй че мисля, че няма да има пробелм. Имам друг въпрос. Имам кошери 12 рамкови, но ми казаха, че да не слагам повече от 10... Да ги послушам ли или да си ги правя 12 рамки, и ако случайно са прави, страничните прегради остават ли? Все пак ще остане голямо разстояние между 10-те рамки и стените на кошера и те може би ще тръгнат да градят по тях? Вече едната преграда са я направили като пита... пълна е с пило. Може би оставих много разстояние между нея и последната рамка...
Ако оставиш преградите ще се качат по бързо в магазина и ще започнат да събират за теб, но и ако ги махнеш пак не е грешка. Зависи каква цел имаш.
Първо пишеш за един кошер, после за кошери в множествено число, ама ще се разберем-нема страшно. Няма нужда от две прегради , една е достатъчна. Когато аз започнах с ДБ-12 ги развивах до 12 рамки и се чудех, къде да прибера преградата. По тази причина минах на 11 рамки. Към днешна дата ги държа на 10 рамки, като преградата е винаги в кошера. Нямам спомен да са градили зад нея. В това пространство поставям пити за обиране. Надявам се вече да си сложил магазина. Писах, че може да се сложи и преди 10-та рамка, но ти ще си преценяваш ( по силата на семейството и градежа ). За по-бързо усвояване, може да пуснеш ( временно )една средна пита с открито пило , горе през магазина.
пп. Както разбирам, ще опиташ мед-собствено производство.
Пази Боже, не е това а променливото време. Първите два дена започнаха ударно и се настроих позитивно, после 3ти и 4ти ден дъжд, вятър, студ, зима..... и два нулеви дена.
На пети ден, о чудо прогнозата сменена на 180. Дъждовете ги няма на картата, градусите повдигнати с 2-3. Към момента перфектната прогноза и се моля Емо Чолаков да не ни сервира поредното циклонче. Нали за тия 10-15 дена бъхтим цяла година.
Запечатват вече първия магазин:
koriandar.jpg
Богохулство е да мислиш, че нещо е случайно.
Да хапнем да пийнем, другото е лъжа.
Живота свършва, парите не.
Нищо особено.Плодникова рамка,разделена на 2–1/5:4/5 .На 1/5 задължително слагам изрезка от основа и градят с работнически.Под летвичката–импровизират.С лагам ги в двата края,като теб/ти,по 1/–като втори.Не само ти си доволен,колега.Аз съм предоволен.Нямам акар и в момента,с изключение на 3 бр.,но ще си намерят цаката и те.Аз съм хоби–пчеловъд,Професионал истите гледат на строителната рамка отвисоко,някои,дори я отричат като способ за успешна борба с акара.Наблягат само на химията.А последствията?Мисля,че бях изчерпателен на толерантния ти въпрос.Ако има и друг–ще ти отговоря.Пожелавам ти пълни магазини и да ги по третиш на всяка нова паша!
Здравейте, пчелар съм от10 месеца. Миналата година кошерите бяха много спокойни, не съм ползвал ръкавици. Сега съм с ръкавици, ботуши и цял гащеризон. При добро опушване и отваряне на кошера ме атакуват стотици и това вече трети ден. В троянския балкан съм, не би трябвало да е пръскано с химии. Дадоха ми съвет че може да са гладни или с акари и днес им дадох по 1л. сироп със Ceranon. Някакви съвети?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))