Бабомраз, значи
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Досега четох мненията по въпроса и нещо не е така , но Вие си знаете .
Успех момчета !
Здравейте до момента с моята търтовка не можах да се справя, преди 4 дни придадох една оплодена майка в клетка от един рояк която искаха да я сменят , днес отварям и от майката няма и помен.... Ядосах се извадих и стръсках всички пити от кошера оставих им 1 празна пита без храна и две восъчни основи изчаках малко да се приберат повечето пчели защото почваше да вали и ги затворих , така ще ги държа 3-4 дни и след това мисля да им придам една пита със запечатано пило и една с прясно и ще чакам маточници...
Това трябваше да го направиш преди да предаваш майката. Но вземи ги отвори че да не се споминат от глад.
Ееее аз днес ги заточих нека поседят 2-3 дни да карат на въздух аз съм обърнал мишите предпазители на ситната решетка като земат си подават главите от там ще ги пуснем а и чакам още някой и друг маточник да се излюпи така че майка ще се намери но няма да е оплодена...
Ако не има са пълни гушките с нектар още на втория ден ще започнат да измират в кошера. Търтовката приема по лесно неоплодена майка отколкото оплодена, но ако имаш маточници им сложи един, трябва да го приемат и ги дръж само на основи като им сипваш в хранилката сироп.
Ти им сложи пък ще разбереш след няколко дена, какво ще ти стане да пробваш? Аз знам какви са мойте пчели, а не твойте. Хубаво е маточника да е пред излюпване и търтовката на основи. Ако не се получи е прехвърли на някое семейство по силно от търтовката, поне да изкараш повечко мед.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))