Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

13. Ако след 4-5 дена майката не е успяла сама да се освободи (например умряла пчела е запушила отвора), в никакъв случай тя не трябва да се освобождава на ръка.
Аз вчера придадох майка по тук описания начин и днес само отворих, за да махна от кутийката 2 мъртви пчели, които бяха паднали точно върху отворите.

Въпросът ми е в тази голяма топлина дали майката няма да пострада, ако стои в кутийката толкова дълго. Моите пчели са се накачулили върху кутийката, но не забелязвам изобщо да опитват да ядат храната от външната страна. Майката да не умре за това време?

И вторият ми въпрос е: пак заради топлината изцяло съм отворила дъното на кошера. В него са само млади пчели, не виждам да има летящи. Дали е възможно кошера да бъде нападнат (сложила съм 2 пити с мед в него) сега докато е само с тези млади пчели? Ще могат ли да го отбраняват, ако ги нападнат?

Между другото: за първи път придавам майка. За първи път отварям кошер и бъркам в него без никакви предпазни средства. Пчелите са изцяло концентрирани върху кутийката с майката, не ми обърнаха никакво внимание, нито 1 не се опита да ме ужили.