Цитат Първоначално публикувано от laskov Виж публикацията
Офф, казаха ми, ама проявих инат!

Реших да пробвам тези решетки поради следната причина: Решил съм да си правя отводка. Проблем ми е намирането на майката. Една любезна госпожа-пчелар, ми каза как го прави тя: "Избирам и изваждам питите, които ще са отводка. С рязко тръсване изтръсквам пчелите от тях обратно в сандъка. Целта е майката, ако е на тях, да падне в плодника. Поставям ханеманова решетка и нов плодник отгоре, в който поставям питите за отводката и затварям кошера. След 2-3 часа взимам горния плодник. През това време част от пчелите са се качили през решетката върху питите за отводката."
На мен ми се вижда изпълнимо
Аз така си „скубя„ кошерите с по 1-2 пити (системата ми е дадан блат, ползвам половинка ХР за 10 рамков кошер обрамчена с найлон / да става на всички модели кошери 8-10 -12 рамкови/). Стръсквам питите които ще взема от плодника като предварително на тяхното място съм поставил основи за градеж, слагам ХР с найлона, слагам празен магазин в него полегнали изтръсканите пити, отгоре друга ХР с найлон и върху тях магазина. След подобна манипулация на около 50 кошера (около 3-4 часа) и кратка почивка около един час, тръгвам и прибирам изтръсканите пити от магазините(те са бъкани от пчели) прибирам ХР и другите цигании и приключвам със „скубането“. На другия ден продължавам с другите кошери и така до края. Имам снимки но са на телефона и ми е трудно да ги кача тука...