Аз да взема да обиколя около пчелина, щом такива работи стават
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Може да направиш експеримент с голи рояци утре сутрин
Така ще имаш възможност да ги обезпаразитиш с/у вароатозата и да си изградят нови рамки тези брадясалите другите на отводки с маточници /ама мисля че ще намериш вътре по няколко млади майки в някой /.
Просто идея не е задължително да е най удачната зависи и от пашите и какво е вътре.
Имах в предвид старата пчела на гол рой а пилото с маточници на отводки и според зависи. Другите кошери ще трябва да ги провериш какво става вътре.
Този пост е редактиран от Георги 1974; 28.05.2017 в 20:17. Причина: Допълнение
Отвори всички отвори където ги има, ако може им отвори изцяло дъната да влиза въздух. Съвета на Георги за голия рой е добър.
Слънчо, Господ взел, Господ дал.
Браво!
Даката в горите тилилейски капани слага ама мастера ги бере като круши.
Виж дали цъфти нещо при теб. Постой край кошерите и ги виж как работят. Когато внасят нектар, пчелите кацат тежко-тежко и влизат бързо в кошера. Някой даже падат пред кошера и седят там докато си починат. Тия дето висят-може да им е топло...пък може и тясно. Ако не вкарват нектар, ги дели. Друг начин дето помага е размяна на местата...Вади колкото мед са събрали...може и незапечатен...
Не ме стърпя мене, обиколих по тъмно около пчелина. С фенерчето намерих рой на една черница, доста по-голям от този на горните снимки. Сутринта по светло сигурно и още ще намеря. Чудя се до кое време сутринта ще са още там. Мисля да стана на разсъмване и да ги почвам, но не знам дали няма да е неподходящо студено. Рой досега не съм прибирал, ще ми е сефте. Мисля да го събарям от дебелия клон с четката в някакъв кашон, че няма да имам помощник, за да държа нещо по-тежко от кашон. Ако стигна с градинската стълба, може и направо в корпус с дъно и рамки с основи, утре ще си покаже. По кое време ще ме посъветвате да ги почвам - дотук са 4 броя по кошерите и един на дървото, но може да има и още.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))