Колега Друмев, иска да те попитам нещо, за което си правя статистика:
Ползваш ли строителна рамка, и ако да през целия активен сезон ли я ползваш?
Колега Друмев, иска да те попитам нещо, за което си правя статистика:
Ползваш ли строителна рамка, и ако да през целия активен сезон ли я ползваш?
ай ща ти .... и времето - тия познаха че днес ще валимед тряше да вадя днес и утре, отводките си да досглобя, миналата седмица медът -рядък и не ставаше за вадене та рекох да направя 5 отводки по 8 пити с прясно пило да си залагат маточниците че тази седмица да ги умножа според броя на маточниците ... ама ей го на времето и дядо боже не са на същото мнение. меда може и да почака до другата седмица ама за мъчилата...
Днес доволно работа по пчелите. Ставане в 4 и в 7 бях ри тях. Идеята беше да режем далаци на ср, че минаха две седмици, но пчелите имаха изненада. Силните бяха ударили по магазин мед, а средняците по няколко рамки. Някой от отводките са почти семейстава вече, на 4-5 рамки замазано пило.
Един роево, разцепен на три. Един от силните без майка,може би сме я претрепали предния път и бяха заложили много хубави маточници, от които една пита с маточник отиде при един авер, една отводка още събрахме и оставихме 2 в кошера.
Не останаха съндъци за пълнене вече, че вземахме на приятел.
До тук годината върви мноого добре! Няма как да не съм доволен.![]()
Събота и Неделя по между дъждовете успях да си свърша плануваната работа по пчеличките,медеца от акацията извадих - не е много но пък е чиста акация - светла та чак безцветна. Сглобих 11 отводки по 6 пити и във всяка си има по една пита със запечатани маточници - 2 бр (най-хубавите за мен) и по 3 отворени (спасителни) останалите ги изчистих. Сега остава да се излюпят майките и оплодят без проблемно че тия пчелояди как ги обичат...
Така беше в събота в събота в ръцете съм като боксьор.В неделя времето беше перфекно за работа.
В Елена настъпва глада с пълна сила,но пък в Златарица липата почна полека лека.В Елена много силно роево се наблюдава.Интересното е в случая,че роевете излитат и не се закачат на дърветата покрай пчелина.Колега вчера ми звънна и има съмнения,че с капани му крадат роевете.Моето мнение е коренно различно.Зимната смъртност си оказа влияние и пчелите в природата,хралупите са празни.
При мен пък в събота се работеше много добре с пчелите. След 11 часа дъжда спря и остана облачно с лек ръмеж от време на време. Пчелите учудващо спокойно и с голям летеж. Не налитат да жилят и си гледат тяхната работа, аз моята. Доволно отхвърлихме работа. Но неделя, ох неделя, въпреки по-хубавото време, само като отхлюпим кошер и ни мятаха. Много настървене за бой бяха, едвам смогнахме да наредм малко магазинни пити на тези кото бяха напълнили магазина.
Направиха ни на таралежи....
Интересна работа, акация няма от 2 седмици, липата още не е цъфнала, а мъкнат нектар и прашец яко. Аре прашеца от лозята, щото цъфтят, а нектара от де?
Вече втора-треата година между акацията и липата имаме паша, а не мога да разбера от какво е. Гората и реката са наблизо, има и ливади... Незнам почнах да си мисля, че е детелината от ливадите. Меда е светъл един такъв...
Важното е, че има приток на нектар и другата седмица извъртам де що има по магазините и да "влиза" липата!![]()
Само да не ги е стресирал св Илия децата,че днес пак треска здраво.Като гледам прогнозата мед от липа след 2 седмиции.Аз не се надявам много на нея защото 2015,2016 нямаше и за една филийка.
Днес мрачно но топло,чакам с нетърпение да превали.Дядо боже ако е щедър може и да напълни магазинчетата.Вчера носиха нектар и прашец от липата.Като тръснеш разцъфнала липа се наблюдава много прашец.Лошото е че на 3 кошера са се загубили майките които бяха оплодени и работеха добре.Колега също има такъв проблем.
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))