Премахвам всички запечатани маточници и оставям останалите (предполагам около 5 броя )незапечатани, sadsmile;?
Премахвам всички запечатани маточници и оставям останалите (предполагам около 5 броя )незапечатани, sadsmile;?
много смели предположения,ама пиши какво е станалоПървоначално публикувано от estabien6
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
О,стига да го направя,за това пойсках вашите мнения предварително за да взема правилното решение.
Да запиша и аз едно съмнение относно споменатите 45 отводки от 5 семейства - според мен има нещо премълчано или неразбрано в тази история. Моя личен рекорд е от 15 кошера - толкова ми останаха след една кражба преди години, да запролетя със 70 семейства. (инак зазимих 80+)
Но 9 отводки от едно семейство ...... без никаква странична помощ от пило, пчели и/ или майки, наистина отива малко към невероятностите.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Може, но не е толкова лесно. Иска се инвентар и ако имаш и готови майки още по-добре. Това лято ще експериментирам. От един кошер ЛР с необходимия инвентар и повечко храна можеш да направиш около 10-12 нови семейства. Ако имаш налични майки рано на пролет преди акацията. Иначе малко трудно. И понеже някой ще попита ще може ли да вадя мед от тези отводки отговора е не.
И аз съм срещал в литературата подобно нещо, но все още не ми се е удала възможност да го изпробвам на практика. Мисля че беше според някакъв американски автор - от един кошер се правеха общо девет отводки, в т. ч. отводки от първите отводки, след като се поразвият малко. Трябваха обаче готови оплодени майки и достатъчен брой изградени пити, и разбира се, едно много силно семейство за разцепване.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Днес 96 часа след направата на 2 сборни отводки отворих да изрежа запечатаните маточници.Оказа се ,че само 1 е запечатан ,обяснявам си го ,че бях сложил и в средата на двете отводки по 1 пита с прясно снесени яйца (изправени)и точно на тези 2 пити сега са маточниците,7 в единия и около 12 в другия кошер.Според вас правилно ли постъпих ,като направих проверката 96 часа след направата на отводките или трябваше да изчакам още ?
Обръщам се към estabien6- постъпил си правилно!
Ако си разрушил запечатания маточник и унищожиш всички маточници заложени в килийки, в които вече е излюпвано пило и си осигурил достатъчно като количество и качество пчели , които да топлят и хранят пилото и маточниците и разбира се достатъчно като количество и качество храна за тях си създал добри условия за получаването на едни чудесни майки.
Обръщам се към kando.
Може да звучи невероятно, но е факт.
Историята, която разказах се случва по време на първата инвазия на кърлежа в плевенско. Разказана ми е от културен и ерудиран човек, който лично аз уважавам и нямам основания да се съмнявам в думите му.
Благодаря,тези заложените в килийки не съм ги пипал ...отивам да ги премахна веднага,не знаех за тях![]()
Estabien6, може би точно в този момент няма да има снесени в бели пити яйца. Освен ако не са ти всички пити новоизградени.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))