Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
Не мога да различа ясно пчелите, но ако имаш пчели, търтей с прогризани или от раждането им повредени е акар. Пчелите ако на външен вид изглеждат нормално е пръскане с препарат. Огледай няколко броя да ли са им изплезени хоботчетата. Някой казват, че се получавало нещо подобно от обилен нектаропоток(доколкото си спомням), но аз не съм виждал при мен.
Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
Не знам за нектаропоток, но за препаратопоток съм почти убеден. Според мен са натровени.
Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Типична картина за отравяне, но само след изследване може да има категоричен отговор.
Тъкмо затворих последния кошер, минах ги половината, дотук седем са със запечатани маточници, майки не намерих, явно са отпътували преди да пристигна. Измих на обяд бетоновата площадка на пчелина и пчелите от нея, да е по-ясна картинката утре сутринта. Следобяд явлението продължи. Виждам как пчела се опитва да литне от прелката и пада на земята. Там бяга напред-назад, мъчи се да литне, после спира и се присъединява към някоя купчинка с пчели. Ако им посегна, бягат или жилят, но не могат да излетят. Изглеждат съвсем читави, добре жилят, само дето не летят. Има и мъртви, но може да беше от нормалния подмор. Утре ще огледам. Района на пчелина е гора и град. Насаждения наблизо няма, че да има препарат от пръскане. Акацията е в гората, тя е сега пашата. Не съм чул да са пръскали някога за комари или кърлежи, но ще разпитам.