Здравейте,
четох темата открай-докрай, и други теми покрай тази. От прочетеното излиза, че най-пречистен восъка ще се получи, ако се разтопи заедно с подкислена вода и му се смени поне веднъж водата, която става черна при варенето. Така стигнах до следната теоретична постановка. В казан с водна риза стопявам восъка заедно с вода, може и да се поразбърка на горещо. Охлажда се казана, восъка застива отгоре, мръсната вода с боклуците остава отдолу. Източва се през кран и се налива нова вода. Сварява се отново, пак се разбърква. Отново след охлаждане се изхвърля водата с разтворените мръсотии. Следва ново загряване и в казана вече има само промит течен восък, който се източва през крана. Може да се сложи някакъв загрят филтър след крана и източването да стане чрез надуване на казана с компресора или засмукване към друг казан чрез вакуумпомпа. Изглежда сложно, но за мен е лесно, защото разполагам с всички необходими съоръжения, а нагряването има символична стойност, защото използвам малък отоплителен котел с управляема въглищна горелка. През лятото охлаждането също е много лесно, защото завъртам водата от водната риза през огромния вентилаторен конвектор в работилницата. Той е направен от охлаждащ радиатор на 350 киловата дизелов агрегат. Пробвано е на казана за инвертиран сироп, 300 литра сироп ги охлаждам за 40 минути от 55 до 30 градуса. Пиша това, за да му намерите кусурите и навреме да ме откажете, ако ви се струва, че е щуротия.


Цитат
(на видео) 

