Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
15 отводки са готови, още 2дни и ще ги направя всички.
Днеска „сцепихме“ 50 кошера предварително нарочени за цепене, нито един не беше изпаднал в роево състояние, по питите имаше много слаб принос на нектар, но с оглед лошото време напоследък това ми се струва нормално....
Каквото съберат за 2-3 дена,следващите 3-4 дена са вътре и събрания мед-нектар се обръща в пило.Пчелите не успяват да блокират майките,а малкото акация вече е в историята.Ще се надяваме на липа и слънчоглед.Понеделник-вторник ще се правят отводки за успокоение на духовете-евентуални мераци.
Днес пак ръми от сутринта, седя и чакам да спре да работя.
Започнах да се люпят строителните рамки, меда в кошерите от 15-20кг. вече е под 5 кг. Синоптиците казват едно ама при мен е друга България. Дъжд, град и студ. Пак отиват нещата към 100% роево, за сега не са ама.....
Днес навестих кошерите. За десетина дни са направили две-три крачки напред с меда, като по-силните имат по 5-6 почти пълни пити. Акацията сега навлиза в пика при мен, като се надявам в близките дни да се задържи хубаво време. При прегледите намерих два от силните с 7-8 захранени, но незапечатани маточника. Другата седмица ще им хвърля по едно око. Към момента съм умерен оптимист, но изглежда че ще се дръпне по някоя рамка акациика.
Keep Walking...
Неоплодени са и ги маркирах после да не се пуля да ги търся. Възможно е това да е грешно решение от моя страна. Занимавам се с пчели от 3г. и се улавям, че не взимам най-правилните решения кагато е минало време. Още някоя година и ще направя гърди.
Че ти и сега не знаеш къде са майките и имат ли такива. Остави една рамка с младо пило в основния кошер, нали ти са били силни, летящата пчела ще си направи маточници и няма да се рой. В останалите където си разцепил семействата ги отваряш и виждаш каде има маточници и къде не. Кадето няма маточници и има прясно пило, значи вътре има майка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))