Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 439 от 683 ПърваПърва ... 339389429437438439440441449489539 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,381 до 4,390 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    Здравейте
    Миналата година купих отводка,но явно със стара майка и много късно осъзнах и я смених чак края на август.В крайна сметка новата купешка майка не можа да направи зимна пчела,изкараха някак зимата,но сега са две шепи пчели.Ясно е,че семейство няма да стане и исках да направя отводка с нея майка.Обаче сега като разглеждах питите забелязах,че има и по две три яйца в килиика тук таме и повече.И сега се чудя хубава ли е тази майка и може ли да прави тези глупости от това,че я напъва да снася а няма кой да покрие пилото и затова така и дали да зеносвам хубав кошер да го деля на две заради нея?
    Колега, ти чак сега ли провери това семейство ? Ако майката е търтовка или свърхплодовита, все някакво запечатано пило трябваше да има до сега, и по него щеше да разбереш каква е ситуацията. Мислете и четете или се консултирайте с някой колега в района. Ако бяхте чели, щяхте да знаете, че яйцата от свръх плодовита майка може да са 2-3, но ще са на дъното на килийката, а яйцата от анатомичните търтовки, ще са по стените на килийката, защото коремчетата са им къси и не достигат дъното на килийката. А и за какво ти беше да сменяш майката, макар и стара, в края на август ?
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от maladec Виж публикацията
    имам ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПРОБЛЕМ и ако може някой да помогне.
    Наскоро ме нажилиха пчеличките развих алергичен (анафилактичен шок) то системи ли не бяха, то абокати,урбазони,адреналин и ,(абе да си призная и красиви докторки или сестри незнам щото всичко ми беше примрежено пред очите) абееее направо мале мале .
    Та въпросите са ми 2:
    1: колко е дълго жилото на пчелата
    2:сигурност : не става с близон и було вече много са тънки за мен и кофти ходя като незнам робот то са анцунг близон и було като се прибавят и гумените високи ботуши + горещото време = не ти се живее направо . ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е КАКВА АЛТЕРНАТИВА ИМАМ ПРИ ОБЛЕКЛОТО ЩОТО ТАКА ОБЛЕЧЕН НЕМОЖЕШ И ДА СЕ ДВИЖИШ . помислих и стигнах до извод ,а може би и единственно решение за това НЕОПРЕНОВ ЦЯЛ КОСТЮМ (за водолази) та спред вас решението добро ли е или и него ще го пробият.
    Ако някой има желанието и опита (дано няма такива само аз) дори и за съвет ще съм му много благодарен и ако някой иска да пише "ОТКАЗВАЙ СЕ" ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СИ ХАБИ КОПЧЕТАТА НА КЛАВИАТУРАТА.
    Търся решение на въпроса ,а не някой да спами само да се прави на разбирач и велик.

БЛАГОДАРЯ ЗА РАЗБИРАНЕТО И ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ.
    И аз бях така. Направих си тест за алергичност и се оказа, че съм слабо алергичен и трябва да се пазя от много ужилвания. Но с времето се научих как и кога да отварям кошерите , за да няма прекалено висока агресивност. Сега работя с голи ръце и само с було на главата.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Колега, ти чак сега ли провери това семейство ? Ако майката е търтовка или свърхплодовита, все някакво запечатано пило трябваше да има до сега, и по него щеше да разбереш каква е ситуацията. Мислете и четете или се консултирайте с някой колега в района. Ако бяхте чели, щяхте да знаете, че яйцата от свръх плодовита майка може да са 2-3, но ще са на дъното на килийката, а яйцата от анатомичните търтовки, ще са по стените на килийката, защото коремчетата са им къси и не достигат дъното на килийката. А и за какво ти беше да сменяш майката, макар и стара, в края на август ?
    Тази отводка съм я гледал много пъти и знам,че е слаба,майката е там не е търтовка,чел съм какво е търтовка има и редовно пило има и запечатано,но има и със по три четери яйца на дъното в средата,има и със по шест седем яйца.В крайна сметка от две години съм пчелар мисля и чета колкото мога повече,но не познавам абсолютно никой колега,че да питам него затова питам тук понеже и тук съм чел за по две,три яйца при плодовитост,но не и за седем,осем.Майката я смених толкова късно защото старата спря да снася тотално.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    Тази отводка съм я гледал много пъти и знам,че е слаба,майката е там не е търтовка,чел съм какво е търтовка има и редовно пило има и запечатано,но има и със по три четери яйца на дъното в средата,има и със по шест седем яйца.В крайна сметка от две години съм пчелар мисля и чета колкото мога повече,но не познавам абсолютно никой колега,че да питам него затова питам тук понеже и тук съм чел за по две,три яйца при плодовитост,но не и за седем,осем.Майката я смених толкова късно защото старата спря да снася тотално.
    Бояне, не и се чуди толкова. Дай и люпещо се пило. Щом е толкова напъната да снася трябва някой да и гледа пилото. Ще си покаже дали е хубава. Ако не става я ползвай за донор на пило, пчели или каквото ти трябва. Може и да се получи. Поне ще натрупаш опит с интересен случай. Ако можеше да се продават яйца....

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И при мен има две пчелни семейства, които много изостават с развитието си. На вид, пилото изглежда нормално, но е много по-малко, приблизително наполовина, спрямо другите пчелни семейства. Мога да ги подсиля с пило от другите кошери, но акацията наближава. Другият вариант е точно обратния - да ги ползвам като помощни семейства, като им отнемам пити с пило. Едното семейство е в ДБ с 4 пити пило, а другото - 3 или 4 ЛР пити с пило.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    По -добрият вариант е , да се ползват за помощни семейства .
    Успех !

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Какви помощни семейства? Те за тях си не могат да наваксат, а камо ли да се "скубят", за да подсилват други.
    Струва ми се, че колегата е позакаснял с изводите си. Ако разликата е била видима още при първите прегледи, то тогава е било необходимо, да се подсилят с пило от други, за да може да се възползва от акацията и от слабаците. Щом гониш предстояща паша, то може подсилването да го направиш след нея, ако разчиташ и на друга паша де. Това е един от вариантите, ако всичко е нормално със слабите семейства, ако ли не, то би следвало да намериш причината за това и едва тогава да се предприемат адекватни действия, от страна на пчеларя.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Тотална ,, разпродажба ,, преди акацията .
    Това , ако не е помощно семейство или донор - здраве му кажи .

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Днес започнах да цепя изпадналите в роево ,оправих три и добре че заваля,та си събрах малко мислите.
    Вадя старата майка с три рамки з.пило,стръсквам още две пчели и на ново място,основното остава с не запечатаните маточници, сега се чудя дали не трябваше да ги разруша и да оставя само един,два.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Днес започнах да цепя изпадналите в роево ,оправих три и добре че заваля,та си събрах малко мислите.
    Вадя старата майка с три рамки з.пило,стръсквам още две пчели и на ново място,основното остава с не запечатаните маточници, сега се чудя дали не трябваше да ги разруша и да оставя само един,два.
    Правилно се чудиш.

Страница 439 от 683 ПърваПърва ... 339389429437438439440441449489539 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •