Първоначално публикувано от donboneti
Митак,това е трета рамка от към студената страна на кошера.И на втората рамка имаше,но предимнно открито пило,като им размених местата-демек откритото пило по на топло.Кошерите на който поставих магазини с во. имат по 7 и 8 рамки пило,като пчелите са заели всички междурамия.
Колега , на трета снимка виждам много добра майка - поздравления.Но не е ли време за смяна на питата, изглежда ми черна.Но ти си знаеш![]()
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Трите снимки са на майката която се вижда на снимката.Майката е Карника.Питата ще я сменям тази година.
Отново ме мъчи един въпрос свързан със подхранването и моля за вашата помощ.
Ясно е, че пчелите се хранят с монозахариди, фруктоза и глюкоза основните съставки на меда. При подхранване с въпросните монозахариди вместо със захар, при консумиране то им пчелите ще отделят ли инвертаза или не? Ясно е че в случая инвертазата няма да е необходима, но дали тя се отделя при необходимост или е на принципа на човешката слюнка.
По-скоро е на принципа на човешката слюнка. Засмукването на течната храна става чрез създаването на вакуум при което се засмукват и секрети от глътъчната и гръдната жлеза, съдържащи инвертаза и амилаза. Освен това в меда има и дизахариди, които се разграждат от инвертазата в средния чревен дял, както и незначителни количества белтъчини, които пък трябва да се разградят до аминокиселини от отделените в средното черво протеаза, пепсин и трипсин.
Но при всички случаи течната храна е по-добра от сухите питки, защото сега, както все още няма достатъчно влага в кошерите, пчелите трябва да отделят слюнка, за да могат да консумират питките.
При мен пък не можаха да си запечатат всичкия мед през есента и се притеснявах да не прокисне. Вместо това обаче е започнал да кристализира.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Това не е точно така. Пчелният организъм усвоява монозахариди, но пчелите се хранят с нектар, в който съдържанието на захароза е 70-80%.Първоначално публикувано от rosty_sz
Здравейте! Докато четях темата ми се появиха два въпроса.
При отварянето да се слага питка ако кълбото вече е доста нагоре и има пчели над рамките (виждам такива на някои от снимките които са показани)как процедираме за да ги предпазим от нараняване като им слагаме питката?
Торбичката на питката на колко места и до колко трябва да и се наруши целостта от долната страна? Торбичките ще са с кристализирал мед.
Галин Койчев www.dogo-hunting.alle.bg
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))