Аз съм забелязал едно, че слабо семейство го буташ буташ буташ и на края е пак слабо. Решението по точка 1 е най доброто (ако е здраво семейството тръскаш пчелите и да ходят където намерят за добре), другото решение е смяна майката и помагане с запечатано пило. Иначе какво правиш, засилиш го с пило пчелите се излюпят и гледаш ейййй супер оправи се ама майката калпава и след месец два пак греда. Някой викат че хващали паша, да хващат ако имат късмета кошера да направи самосмяна.
Една отводка е много по-добро решение !
Аз казах ПОСЛЕ юни-юли. Колеги четете между редовете![]()
Сега за конкретния случай. Семейството не оцеля. Не е било болно, показах снимки от остатъците в кошера на човек с опит - било е нападение наистина и семейството не е било болно. Просто е било слабо.
Този пост е редактиран от Sylvie; 22.04.2017 в 01:01.
Достатъчно словоизлиятелна беше, но това не са симптоми, по които можем да ти дадем конкретен отговор. Можем да гадаем, читав ли е производителя на отводки, читав ли е пчеларя-помощник и т.н. Книгите са голям помощник, но писаното в тях, не може да се приложи анблок или едно към едно. Предполагам си прочела или чула, че всяко семейство е различно само по себе си, както и година с година не си приличат. В тоя ред не мисли ще ти кажа, че пчеларя когато отвори семейството, трябва да прецени, какво трябва да се направи.
Офф стана една каша...
Първо нямаше майка, после била калпава и ще я бутаме няколко месеца. После пък всичките семейства ще страдат заради едно.
А казуса беше ясен:
Семейство загубило майка март, нападнато, има пило и някакви пчели вътре. Никъде не съм писъл че ще се взема постоянно пило, а само една пита от силен кошер. Демек едно семейство само забавяш а не 14 примерно. И нататък гледаш на пострадалото семейство като все едно правиш отводка само че майката ще е свещева. Ако стане стане, ако не пърлачката...
Аз ли не обяснявам правилно, незнам...
Аз разбрах Вашите доводи още от началото и се съгласих с тях при изложените от мен условия по горе.
А и чакам още отговор на въпроса за запасната майка...
П.п. Казуса е решен... Колежката описа какво е станало.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))