Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 430 от 683 ПърваПърва ... 330380420428429430431432440480530 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,291 до 4,300 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    И си прав колега и не си...
    Всичко зависи от камбанарията от която гледаш. Ако имаш 50+ кошера въобще няма да се занимаваш с това семейство, но ако имаш дестина кошера ще гледаш по друг начин на всеки един от тях... Семейството е нападното, да, но колко е поражението можем само да гадем. Пилото колкото и да е малко си стои, има 2-3 шепи пчели, колко са, читави ли са или не са, също не знаем.
    Вариант 1: прекратяваме живота на това семейство с пърлачката..
    Вариант 2: Обединяваме семейството с някое друго.
    Вариант 3: Опитваме се да го възстановим като отводка, и ако се закрепи до края на май месец, ако не ни харесва свещевата майка спокойно можем да си я сменим.
    Вариант 4: Копуваме му майка...
    Аз не бих избрал вариант 4, защото майките по това време са скъпи, а и не мисля че експеримент с такова семейство си заслужава и 20 лв.
    Вариант 2 също не бих избрал по това време на годината, защото семейството може да е болно, което няма как да знаем със сигурност, но при дори и малка вероятност за това не бих рискувал друг кошер.
    Вариант 3 е всъщност това което предложих аз. Всички ме нападнахте, че е това е неправилно и загуба на време! ОК вероятно сте прави, обаче, ако гледам стотина семейства веднага бих приложил Вариант 1 и не бих се занимавал, но иначе бих се пробвал!

И да Ви попитам нещо друго: Ако имате презимувала запасна майка бихте ли я придали на такова семейство?
    Ник , защо за едно семейство трябва да отслабя другите 14 ?
    Ти пишеш -пило с две шепи пчели , а казваш , че за пораженията само можем да гадаем .
    Третирай го по точка 1 .

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз съм забелязал едно, че слабо семейство го буташ буташ буташ и на края е пак слабо. Решението по точка 1 е най доброто (ако е здраво семейството тръскаш пчелите и да ходят където намерят за добре), другото решение е смяна майката и помагане с запечатано пило. Иначе какво правиш, засилиш го с пило пчелите се излюпят и гледаш ейййй супер оправи се ама майката калпава и след месец два пак греда. Някой викат че хващали паша, да хващат ако имат късмета кошера да направи самосмяна.

Потребител
    Регистриран
    15.06.2012
    Една отводка е много по-добро решение !

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Така е . Дали , ще го разбере градският , не зная .

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir2006 Виж публикацията
    Една отводка е много по-добро решение !
    И после ако речеш да сложиш пита с пило, не 1 ами 2 магазина ще хване

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    И после ако речеш да сложиш пита с пило, не 1 ами 2 магазина ще хване
    А този от който я вземе, какво ще хване?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз казах ПОСЛЕ юни-юли. Колеги четете между редовете

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Сега за конкретния случай. Семейството не оцеля. Не е било болно, показах снимки от остатъците в кошера на човек с опит - било е нападение наистина и семейството не е било болно. Просто е било слабо.
    Този пост е редактиран от Sylvie; 22.04.2017 в 01:01.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Написа....
    Достатъчно словоизлиятелна беше, но това не са симптоми, по които можем да ти дадем конкретен отговор. Можем да гадаем, читав ли е производителя на отводки, читав ли е пчеларя-помощник и т.н. Книгите са голям помощник, но писаното в тях, не може да се приложи анблок или едно към едно. Предполагам си прочела или чула, че всяко семейство е различно само по себе си, както и година с година не си приличат. В тоя ред не мисли ще ти кажа, че пчеларя когато отвори семейството, трябва да прецени, какво трябва да се направи.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Офф стана една каша...
    Първо нямаше майка, после била калпава и ще я бутаме няколко месеца. После пък всичките семейства ще страдат заради едно.
    А казуса беше ясен:
    Семейство загубило майка март, нападнато, има пило и някакви пчели вътре. Никъде не съм писъл че ще се взема постоянно пило, а само една пита от силен кошер. Демек едно семейство само забавяш а не 14 примерно. И нататък гледаш на пострадалото семейство като все едно правиш отводка само че майката ще е свещева. Ако стане стане, ако не пърлачката...
    Аз ли не обяснявам правилно, незнам...
    Аз разбрах Вашите доводи още от началото и се съгласих с тях при изложените от мен условия по горе.
    А и чакам още отговор на въпроса за запасната майка...

П.п. Казуса е решен... Колежката описа какво е станало.

Страница 430 от 683 ПърваПърва ... 330380420428429430431432440480530 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •