Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
Ето виждаш ли - като ти казвам, че не си убеден, на теб не ти се вярва.

Семейство едвам изкарало зимата, някак си успяло да оцелее до края на Март началото на Април, развило се там на две- три рамки пило и толкова шепи пчели, изгубило неясно поради какви причини майка и още същия ден нападнато - такива ли са семействата от примера, за който говориш? (;

За протокола - с такова семейство аз не се занимавам, защото си е жива беля със часовников механизъм в пчелина, от което човек я хване, я не, един магазин мед за цялата година т.е. крайно нерентабилно, ненужно рисково и безсмислено. Прочее каква майка ще придава, докато семейството е нападнато? Тя няма да оцелее повече от пет минути. Първо и най- напред задължително трябва да се спре нападението, а след това да се прави, каквото ще се прави - инак ще е безрезултатно.
И си прав колега и не си...
Всичко зависи от камбанарията от която гледаш. Ако имаш 50+ кошера въобще няма да се занимаваш с това семейство, но ако имаш дестина кошера ще гледаш по друг начин на всеки един от тях... Семейството е нападното, да, но колко е поражението можем само да гадем. Пилото колкото и да е малко си стои, има 2-3 шепи пчели, колко са, читави ли са или не са, също не знаем.
Вариант 1: прекратяваме живота на това семейство с пърлачката..
Вариант 2: Обединяваме семейството с някое друго.
Вариант 3: Опитваме се да го възстановим като отводка, и ако се закрепи до края на май месец, ако не ни харесва свещевата майка спокойно можем да си я сменим.
Вариант 4: Копуваме му майка...
Аз не бих избрал вариант 4, защото майките по това време са скъпи, а и не мисля че експеримент с такова семейство си заслужава и 20 лв.
Вариант 2 също не бих избрал по това време на годината, защото семейството може да е болно, което няма как да знаем със сигурност, но при дори и малка вероятност за това не бих рискувал друг кошер.
Вариант 3 е всъщност това което предложих аз. Всички ме нападнахте, че е това е неправилно и загуба на време! ОК вероятно сте прави, обаче, ако гледам стотина семейства веднага бих приложил Вариант 1 и не бих се занимавал, но иначе бих се пробвал!

И да Ви попитам нещо друго: Ако имате презимувала запасна майка бихте ли я придали на такова семейство?