Аз предлагам друго: да вземе от друг кошер една пита с шарено пило, запечатано и малко прясно, да я бодне трета между другите пити на осиротелия кошер и каквото стане. И без това това семейство е отписано, ако успее да си произведе свещева майка и ако не е добра края на май може да си купи една хубава майка и да я смени, но ако има слънчоглед може и малко медец да изкара от това семейство, а ако нищо не стане здраве да е и без това семейството е пътник.
Колега , това семейство няма да го бъде , а ти го докара до слънчогледа .![]()
Може колега, може и да не го бъде, но не пречи да се пробва. Щом една отводка може да се развие за слънчогледа, защо едно слабо семейство да не успее?
Реално ако заложат майка сега, новата майка би трябвало да изпревари една майска отводка. Друг е въпроса дали има толкова силно семейство в пчелина, че да му вземе пита с пило сега, както каза колегата по-горе може би е по-добре да обедини..
Ами не съм много съгласен с вас, миналата година имахме подобен кошер, произведе си майка и си хвана слънчогледа не на 100% но все пак. Тази година имаме пак такъв един, майката се е излюпила но още не е оплодена и ако пронесе, това семейство ще изпревари майска отводка на 100%.
Друг е въпроса, че имаме от седмица и половина цъфнала рапица и на разпети петък 30% от семействата имаха сложено мъничко и в магазина. Така че от такова силно семейство една пита с пило не би го сбъркало толкова.
Колкото до това дали осиротялото семейство е болно и затова е осиротяло, това са догадки, може просто да е калпава майката, а ако е болно и го обединим с друго затриваме 2ри кошер...
Напълно съм съгласен, ако имаш предположение какъв е проблема и намериш някакво решение, ако имаш от къде да помогнеш съм за. Но това е съвсем различен казус. Но да се купи скъпа майка (в момента трудно се намират) да я рискуваш да спасиш НАПАДНАТ (не се знае какво е останало от него) кошер, който не върви по незнайни причини не. Много по лесно решение е нова отводка. Но пчеларството за това е интересно защото всеки пчелар е на различно мнение.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))