Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Заложени маточници има ли ? То , таковата , майка как да е не изчезва . Все един два маточника ще заложат ако им няма майката , природа .

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).

Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.

Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Аз взех от Матеев майка преди 2 седмици миналогодишна,имах едно семейство без майка и я приеха веднага,обади му се и го питай дали има свободна.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).

Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.

Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.
    Моя съвет е да се откажеш от това семейство ако е слабо, решението си е твое. На цената на майка в момента след месец ще вземеш отводка на 4 рамки. А взимането на нова майка също е рисковано и може да не стане нищо само ще си дадеш парите.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Моя съвет е да се откажеш от това семейство ако е слабо, решението си е твое. На цената на майка в момента след месец ще вземеш отводка на 4 рамки. А взимането на нова майка също е рисковано и може да не стане нищо само ще си дадеш парите.
    Аз предлагам друго: да вземе от друг кошер една пита с шарено пило, запечатано и малко прясно, да я бодне трета между другите пити на осиротелия кошер и каквото стане. И без това това семейство е отписано, ако успее да си произведе свещева майка и ако не е добра края на май може да си купи една хубава майка и да я смени, но ако има слънчоглед може и малко медец да изкара от това семейство, а ако нищо не стане здраве да е и без това семейството е пътник.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Колега , това семейство няма да го бъде , а ти го докара до слънчогледа .

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Може колега, може и да не го бъде, но не пречи да се пробва. Щом една отводка може да се развие за слънчогледа, защо едно слабо семейство да не успее?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Може колега, може и да не го бъде, но не пречи да се пробва. Щом една отводка може да се развие за слънчогледа, защо едно слабо семейство да не успее?
    Мисля , че си грамотен в пчеларството .
    Едно е семейство без майка , а друго е отводка .

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Разликата е огромна, като най важният въпрос е защо този кошер е слаб????
    Със направата на отводка прекъсваш много неща които са довели кошера до това положение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз предлагам друго: да вземе от друг кошер една пита с шарено пило
    ПАЗИ БОЖЕ такова пило.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •