Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
Моите магии са:
1.Млади майки.
2.След края на пашата сваляне на меда под гнездото.
3.Подхранване с рядък сироп 2:1+витамини.
Но това са стандартни методи които много хора ги практикуват, няма нищо ново и интересно.
Но всичко зависи най вече от времето, нищо не може да замести естествената паша.
Хубаво е да се работи с млади майки, но както и колегата казва в горния пост е добре да се уточни кои майки са млади. За мен сменяните през предния и настоящия сезон са млади.
Свалянето на меда под гнездото е много спорна от гледна точка не ефективността техника. Така се осигурява повече място за снасяне на майката, но ефекта е повече това от колкото подхранване. На есен противно на писаното от Венер и практикуваното от Юри моите пчели не местят меда от долу на горе. Премахват моментално меда непосредствено зад прелката и после бавно изяждат незапечатания и всичкия запечатан си остава в долните корпуси. В това и Ник се убеди тази пролет. На мен това не ми харесва.
За подхранването с рядък сироп имам големи резерви. Доказано е каква гъстота на нектара (сиропа) предпочитат пчелите. Може би голямото количество вода за изпаряване в сиропа би спомогнало за температурната регулация в най-горещите месеци, но не знам. Мога да помисля по този въпрос по сериозно.

В интерес на истината не ми се беше случвало чак толкова да не искат да снасят майките като миналия август. Пчелите също отказаха да вършат каквото и да е и само стояха на бради от 11,00 до 22,00 часа. Отказаха дори да доизградят изцентрофужени тъмни пити поставени в центъра на плодника. Обраха им останалия мед и ги заебаха. Килийките са малко по плитки след като минат през разпечатващата и само леко трябваше да ги надградят за да може да се снася в тях, но отказаха. Направи ми впечатление и колко малко пчели имаше по питите с пило и въобще в кошера. Бягаха на прелката на брада и толкова. Тотален отказ да си взимат сиропа. Явно комбинацията, адска жега и адска суша им дойде в повече. Та за това попитах Валентин как да ги накараш да снасят "като за световно"?