Тогава,вместо българска работа казвай-циганска...
Просто питам дали имаш някаква техника и евентуално каква е тя. Аз през миналия август не можах да ги накарам да вдигнат пилото много и се надявах на есента, но се оказа много суха, а и зимата дойде рано и така снасянето като за световно не можа да се случи. Не е никаква тайна че един от ключовете на успешното зимуване е обилно яйцеснасяне късно лято и ранна есен, но пътищата за постигане са различни, а понякога триковете във шапката на магьосника свършват и нищо не помага.
П.п. Въпроса ми не беше заяждане.
Моите магии са:
1.Млади майки.
2.След края на пашата сваляне на меда под гнездото.
3.Подхранване с рядък сироп 2:1+витамини.
Но това са стандартни методи които много хора ги практикуват, няма нищо ново и интересно.
Но всичко зависи най вече от времето, нищо не може да замести естествената паша.
Ок колега, всичко е така както казваш, но по първа точка трябва ли да се разбира, че всяка година влизаш в зимата с нова майка? На доста места из пчеларската литература пише, че втората и третата година са най силни на майката и ако е вярно то сначи че младата майка не може да направи толкова много есенно пило както една миналогишна майка примерно.
Не се заяждам, а просто търся истината дали е хубаво да се сменят майките всяка година или не.
Чесно казано ние не сменяме майките всяка година, а само когато видим че семейството изостава и нещо не му е наред. Смъртността зимата е минимална, но пък ако кошерите са повече може би по удачно е да се сменят поголовно, знам ли...
Хубаво е да се работи с млади майки, но както и колегата казва в горния пост е добре да се уточни кои майки са млади. За мен сменяните през предния и настоящия сезон са млади.
Свалянето на меда под гнездото е много спорна от гледна точка не ефективността техника. Така се осигурява повече място за снасяне на майката, но ефекта е повече това от колкото подхранване. На есен противно на писаното от Венер и практикуваното от Юри моите пчели не местят меда от долу на горе. Премахват моментално меда непосредствено зад прелката и после бавно изяждат незапечатания и всичкия запечатан си остава в долните корпуси. В това и Ник се убеди тази пролет. На мен това не ми харесва.
За подхранването с рядък сироп имам големи резерви. Доказано е каква гъстота на нектара (сиропа) предпочитат пчелите. Може би голямото количество вода за изпаряване в сиропа би спомогнало за температурната регулация в най-горещите месеци, но не знам. Мога да помисля по този въпрос по сериозно.
В интерес на истината не ми се беше случвало чак толкова да не искат да снасят майките като миналия август. Пчелите също отказаха да вършат каквото и да е и само стояха на бради от 11,00 до 22,00 часа. Отказаха дори да доизградят изцентрофужени тъмни пити поставени в центъра на плодника. Обраха им останалия мед и ги заебаха. Килийките са малко по плитки след като минат през разпечатващата и само леко трябваше да ги надградят за да може да се снася в тях, но отказаха. Направи ми впечатление и колко малко пчели имаше по питите с пило и въобще в кошера. Бягаха на прелката на брада и толкова. Тотален отказ да си взимат сиропа. Явно комбинацията, адска жега и адска суша им дойде в повече. Та за това попитах Валентин как да ги накараш да снасят "като за световно"?
По принцип избягвам да подхранвам. Поне не в тоя смисъл дето се хваща като се чете написаното тук по сайтовете. През 2016 около 23-25 август на ДБ имах по 4 пити запечатено пило почти от летва да летва. За мен това е било снасяне като за световно. Подхранвал съм само с промит мед от разпечатките и около 1 тенекия центрофугиран мед (незнам защо ама ми бяха останали 2 тенекии до половината и го върнах по кошерите). Около 4 пъти по 1 хранилка на седмица. А пък за ЛР Го ротирах около 3 август, и съм доволен, нищо че ми се скараха тук че съм щял да им разваля мостовете между корпусите и т.н. Даже сега 2017 мисля още по рано да ротирам, към 20-25 Юли. Третирал съм на 9 октомври с Оксалова киселина. Въобще избягвам да третирам и да подхранвам. Мой си глупости. Сега пролетта масово моите кошери не искаха сироп. Натисках ги 20-25 дни и се отказах. От 1 седмица някъде ги почнах на захаросан мед в малкото отделение на хранилките. Вземат го, какъв ще бъде ефекта ще преценя по-натам. За жегите-знам ли, и при мен е жега. Може би да ми помага че не свалям (не изолирам) магазините. И топлото бяга нагоре. По тоя въпрос може да се помисли за дупка за вентилация в таблата, или направо половината табла замрежена. По тоя въпрос пак ме ръчкаха тук за найлон, за бризент. Ама аз ще си ги държа така с празните магазини отгоре и за напред. Вече си направих и външен пчелин (извън населено място) там са 3 хванати рояци. Рости за там ако ти кажа-няма да ми повярваш. 2016 не съм ги подхранвал. Само 1 има хранилка. Другите 2 нямат. Там няма поилка. единия нямаше и табла, бях го покрил с 1 парцал няколко кашона 1 алуминиева плака и 2 тротоарни плочки.Какво събират, какво ядат-нямам си на идея. Хванатите рояци са със стари майки защото осеменяваха веднага в капаните. На външния пчелин има само обработваеми земи, пояси и канали от бившето напояване. Рапицата сега е на 3-4км някъде Може и да стигат до нея ама вчера на обяд 100% от летящите пчели вкарваха прашец с 3 цвята. Знам ли, не че съм голям специалист ама за мен всяко едно семейство си е индивидуално и така трябва да се работи с него. Ако трябва да му вземеш, ако трябва да му дадеш. Какво да му вземеш, какво да му дадеш. Колко. На някой семейства им въртя питите, на други няма нужда. Ей такива работи. Общо взето съм доволен от пчеларството. Единствено мога да се оплача от купувачите на продукцията.![]()
Зазимяването на семействата започва в края на юли и началото на август. Успешно зимуване става с колкото може повече ЗДРАВИ пчели и хранителни запаси на подходящото място в кошера. Част голяма част от смъртността през изминалата зима дойде и заради неразбирането на предното изречение. Видях клип пуснат от Солариса мисля, на който човека показваше едно загинало семейство и ми беше интересно как ще се изкоментира този клип и за моя изненада той не предизвика никакъв коментар, а беше като енциклопедия на грешките които може да се допуснат.
Новия сезон е в разгара си и е време да погледнем напред и да се молим да не се повтаря 2016г.
Аз сменям майките през годнина, едната година на половината кошери, другата на другата половина.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))