Братовчед на Баща ми , ми направи първото семейство и го оставихме да презимува при него. Докато седеше при него , се сдобих с още 5 бр. пчелни семейства и така започнах.Прибрах го при мен следващия сезон и ей такава същата история. Чудих се , какво става. Един ден ме " ухапа кучето" и му ебах майката с една пърлачка. Направих си друго семейство и всичко си е "Ок". Сега си давам сметката , че е имало и други възможни начини да постъпя за да запазя пчелите , но все пак за да се предпазя от нежелани последствия , пристъпих към тази крайна мярка. Е след това , още две семейства ги сполетя същото, но освен пчелите , заминаха и целите кошери. Едното семейство(явно слабичко) , бе довършено от восъчния молец. Уж си летят пчеличките ( все още нов пчелар) , мисля си че всичко е наред и като отворих кошера - останах шокиран. За първи път видях на какво е способен восъчния молец ... Хванаха ме бесните и "гнилака" отиде на кладата... Второто семейство , за което ви споменах - за него се усъмних , че може да има гнилец... Не бях сигурен , дали е американски или европейски ... Направих пробите , като до мен бе и книгата Болести по пчелите - Волфганг Ритер (много добро издание според мен) и без да се замисля изтрих от лицето на земята и пчелите и кошера. Ако е започвало нещо , то същото бе спряно навреме... Така си мисля , защото в момента всичко е наред ... Приятелче , ако ти е слабо семейството - обединявай!Или подсилвай с пчели и пило от други силни семейства. Ако нещо се съмняваш - унищожавай!

Цитат