Тази зима играх по мързеливо, не слагах мишепредпазителите. Нямам нито едно семейство пострадало. Спрямо миналата година семействата са по-силни освен две отводки и едно семейство което ме изненада отрицателно. Това семейство си направи самосмяна и явно не е успяло да натрупа млади пчели. Сега като връщам лентата назад виждам факторите който е трябвало да отчета. Ще ги подсилвам с запечатено пило докато тръгнат заедно с отводките. Едната отводка е заложила самосменен маточник, захранен и сега в неделя ще видя дали е запечатен. Майката и нараних есента единият крак при маркиране и сега ще направя отводка с нея да не отиде зян. Иначе си снася добре спрямо пчелите който са останали в семейството. Сложих им по 2 питки януари и сега при прегледа им бяха останали по 10-20 процента от тях. Пити с мед има останали по 4-5 на семейство. Те ще ми влязат в употреба при отводките който трябва да направя евентуално след акацията.Пило имат по 5-6 пити на семейство.В неделя ако времето е с сиромасите ще получат по основа за градеж. Рапицата е на прага на цъфтежа, имат пресен мед от джанки и други цъфтящи. Магазините съм им махнал разделителният чувал и да се оправят.