Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 342 от 677 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,411 до 3,420 от общо 6768
    Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Тази зима играх по мързеливо, не слагах мишепредпазителите. Нямам нито едно семейство пострадало. Спрямо миналата година семействата са по-силни освен две отводки и едно семейство което ме изненада отрицателно. Това семейство си направи самосмяна и явно не е успяло да натрупа млади пчели. Сега като връщам лентата назад виждам факторите който е трябвало да отчета. Ще ги подсилвам с запечатено пило докато тръгнат заедно с отводките. Едната отводка е заложила самосменен маточник, захранен и сега в неделя ще видя дали е запечатен. Майката и нараних есента единият крак при маркиране и сега ще направя отводка с нея да не отиде зян. Иначе си снася добре спрямо пчелите който са останали в семейството. Сложих им по 2 питки януари и сега при прегледа им бяха останали по 10-20 процента от тях. Пити с мед има останали по 4-5 на семейство. Те ще ми влязат в употреба при отводките който трябва да направя евентуално след акацията.Пило имат по 5-6 пити на семейство.В неделя ако времето е с сиромасите ще получат по основа за градеж. Рапицата е на прага на цъфтежа, имат пресен мед от джанки и други цъфтящи. Магазините съм им махнал разделителният чувал и да се оправят.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от mir@k@ Виж публикацията
    Тази зима играх по мързеливо, не слагах мишепредпазителите. Нямам нито едно семейство пострадало...
    Колега, имал си късмет с мишките, на мои познати пчелина си отиде тази зима заради липса на мишепредпазители... Мишките на цялата околия сякаш се събрали в кошерите.
    При нас един мишок се беше настанил в кошер без мишепредпазител и даже имаше малки, при прегледа края на февруари го изгонихме, но магазинните пити бяха съмлени, както и част от плодниковите. Противно на очакванията обаче семейството си изимува много добре и сега е много силно... Даже ме спохождат едни мисли да правим от него майки, защото майката миналата година редеше супер пилото, а и при този тормоз от мишока цяла зима се е запазило и развило завидно добре.
    Така че, винаги има изключения де, но поразиите от мишоците са доста гаднички...

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Тази зима играх по мързеливо, не слагах мишепредпазителите. Нямам нито едно семейство пострадало. Спрямо миналата година семействата са по-силни освен две отводки и едно семейство което ме изненада отрицателно. Това семейство си направи самосмяна и явно не е успяло да натрупа млади пчели. Сега като връщам лентата назад виждам факторите който е трябвало да отчета. Ще ги подсилвам с запечатено пило докато тръгнат заедно с отводките. Едната отводка е заложила самосменен маточник, захранен и сега в неделя ще видя дали е запечатен. Майката и нараних есента единият крак при маркиране и сега ще направя отводка с нея да не отиде зян. Иначе си снася добре спрямо пчелите който са останали в семейството. Сложих им по 2 питки януари и сега при прегледа им бяха останали по 10-20 процента от тях. Пити с мед има останали по 4-5 на семейство. Те ще ми влязат в употреба при отводките който трябва да направя евентуално след акацията.Пило имат по 5-6 пити на семейство.В неделя ако времето е с сиромасите ще получат по основа за градеж. Рапицата е на прага на цъфтежа, имат пресен мед от джанки и други цъфтящи. Магазините съм им махнал разделителният чувал и да се оправят.
    Въпросът е , защо трябва да отслабиш редовните семейства за да дръпнат напред отводките ?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    И аз тази година от глупост не сложих, на мише предпазители и седем унищожени, почти нямаше кошер не посетен от мишки! Сироп вече не давам на пролет, само на есен и то в големи количества!

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Въпросът е , защо трябва да отслабиш редовните семейства за да дръпнат напред отводките ?
    Редовните семейства не ги отслабвам все пак са ми малко.Отслабвам две ранни миналогодишни отводки за който нямам магазини и няма накъде да ги разширявам.
    А иначе сме на стартовата права.20170409_112042.jpg

Наблюдател
    Регистриран
    16.09.2015
    И при мен е същото. Вече ми е като обица на ухото.
    Едно е да желаеш.Второ е да можеш.Трето е да го направиш.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Редовните семейства не ги отслабвам все пак са ми малко.Отслабвам две ранни миналогодишни отводки за който нямам магазини и няма накъде да ги разширявам.
    А иначе сме на стартовата права.20170409_112042.jpg
    И къде е направена тази идилична снимка? След ден–два при теб всичко ще е жълто.Пожелавам ти по 2 магазина от рапицата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Започнах с ротациите, КПДто ми е нищожно ама леко по леко върви работата. Кой разправяше че не слизали в долния корпус че им било студено! То е така ама като видят зор и няма на къде тръгват и на там, няколко кошера майката е осеменила2-3 см от горния край на рамките на 1вия корпус. Блокирането с прашец вече е в историята обърнали са го в пило, нектар има но е малко и се молим за дъжд.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Започнах с ротациите, КПДто ми е нищожно ама леко по леко върви работата. Кой разправяше че не слизали в долния корпус че им било студено! То е така ама като видят зор и няма на къде тръгват и на там, няколко кошера майката е осеменила2-3 см от горния край на рамките на 1вия корпус. Блокирането с прашец вече е в историята обърнали са го в пило, нектар има но е малко и се молим за дъжд.
    За слизане слизат, ако горе няма празна килийка вече. Преди седмица ротирах само половината семейства за да го проверя лично. Майките осеменяват на средните 1-2 пити и веднага пак нагоре на първите освободени от пило рамки. Сега ротирам пак половината от останалите, като настоявам само заради идеята да проверя дали ще се развият сами или ще забоксуват спрямо първите.
    При мен прашеца е в повече и за първа година пробвам прашецоуловители. Забелязах как се учат пчелите - първия ден бях доволен колко прашец се събира, а на втория гледам как пчелите влизат към прашецоуловителя и след това го заобикалят марширувайки по прелката и влизат през разстоянието което съм оставил заради търтеите. Варианта който обмислям е да ги слагам само докато съм на пчелина или да местя прашецоуловителя наляво-надясно за да сменям мястото на изхода за търтеите.

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    И къде е направена тази идилична снимка? След ден–два при теб всичко ще е жълто.Пожелавам ти по 2 магазина от рапицата.
    Направена е на 1 км въздушно от пчелина. От дясно на този блок има още един с една трета по малко площ от този. А в далечината има подобен блок по големина който не е толкова далече. Даже ми се струва, че и Ачката ще намаже от него.

Страница 342 от 677 ПърваПърва ... 242292332340341342343344352392442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •