Рапицата е едно от нещата ( според мен и за моя район ) който промениха много начина на пролетно развитие на пчелите и има негативно влияние върху тях .
При нас почна да се сее от 2000 г нататък , масово от 2005 г. примерно ( най-голямо увеличение след 2007 , особенно с далаверата по агроекология за прелетните гъски ) . От тогава трудно се вади чиста акация ( според годината но по често се застъпват ) . Много " тънка " култура е , от земеделска гледна точка , иска много пръскане - от пчеларска гледна точка не е хич добре защото има много неприятели , и съответно се ползват много инсектициди . Сега , малко по спомен карам ама ще ме прощавате , в списъкът на БАБХ , с щадящи пчелите препарати , инсектициди няма - пчеларска легенда е това " аз говорих с арендатора и той каза че заради мойте пчели пръска с щадящ препарат " . Сеят се само хибриди ( няма собствено производство на семена ) , третира се преди засяване с неоникотиноид ( никога не е забранявано за есенници ( юнта куатро например , не , това беше за пшеница )) , пръска се 3-4 пъти минимум с инсектицид ( най-лошо е последното пръскане - причината че им забраниха да пръскат в цъфтеж , затова преди " масов цъфтеж " се пръска с препарат с дълго последействие - не с някой контактен пиретроид (1-3 дни последействие ) а с органофосфорен препарат или неоникотиноид ( поне два се сещам дето не са забранявани никога - Актара , Протеус , Моспилан .... а те три станаха ) .
Та в тази връзка , добре е , при рапичен медосбор , по-често да се наглеждат пчелите , и до края на май да си сигурен че си разпечатал всичко приличащо на рапичен мед по рамките , не зазимявайте пчели на рапичен мед - не знаете какъв армаган са ви донесли от къра .
Всичко дотук са си мои впечатления и не държа да са верни .
П.П. за 2016 с познати сме го смятали и беше под 300 мм , 2014 беше много голямо изключение като валежи . Много отразява .