Да ти кажа на мен какво ми говори. Отводките са с нови майки и се налага да работят/да снасят за разлика от другите семейства/. Те са и под други грижи/подхранване/ което им помогна с това, че не се налага да ходят събират отровата отвън. Тази отрова коята действаше УЖ 3 дни, а карантиния бил 28. Да ама не. Тези които ми останаха живи започнаха да работят. Аз за да си намаля работата и да използвам пълните пити с мед от другите семейства ги поставих в тези. И какво? Започнаха да буксуват. Защо ли? Ами от карантиния срок на отровата който УЖ бил 28 дни. Та според мен отровата си е в кошерите ни. И действа с пълна сила.
Значи положението като цяло в страната е меко казано трагично! Вярно че такава зима не е имало отдавна, но и такова мащабно пръскане не е имало! Дано на някой който има влияние му светне "лампата" малко...ако ли не тая година може да повторят с пръскането! И да...ще качат цената на меда....но на китайския...от каквото и да "го правят"!!!
Писах и преди : навярно пръскането 2016г. има своя дял, но причината не е само в него. При мен не са пръскали, а картината е подобна. Изказах съмнение за акароза, ( някъде колега писа същото) но на една от лекциите (последните ) Гургулова заявява, че го няма в БГ- също и при съседите. Да ви напомня, че и преди е имало тук-там висока смъртност, без пръскане за дерматит.
пп. Да добавя нещо за зимата. Имам вечно зелени храсти, които за 20г. са измръзвали 2-3пъти. Тогава съм нямал загуби по-големи от нормалното. Тази зима не измръзнаха, а голямата смъртност е на лице.
А и дали е само до карантинния срок - който впрочем, дори да е 28 дни пак е безумие. Значи пръскат да речем рапицата, поголовно със всякакви препарати един от друг по- вредни за пчелите - успелите да оцелеят пчели са събирали през това време нектар и прашец, и са градили основи, и са подхранвали пило - и накрая ще се убеждаваме, че не е от пръскането, защото "тази година при нас не са пръскали" ..... че какво като не е тази. Да изкарат 2-3 сезона поколения пчели, под редовно натравяне, ще ми е особено трудно да повярвам, че няма да има никакво негативно влияние в/у биологичните качества на следващите поколения. Странно, защо ли необичайните масови измирания по региони започна да се случва със закупуването на все повече пръскачки от земеделците.
Грешна пчеларска практика - липса на знания в пчеларите - да бе да. Признаците са много и с годините стават все повече - това са аномалии в много голям мащаб, пчеларската практика последните 10-20 години не се е променила с нищо особено, за да предполагаме, че са предизвикани от там.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
За Златарица В.Търновко говорим нали,че това Бреговица не се сещам къде е.
Еми да, Златарица - Джулиница - Бреговица.
Е не е баш на другив баир ама ...
Интересно ми е коя институция прави това пръскане и защо не се информират пчеларите в района..
Позволявам си за трети път да пиша днес, но явно останах неразбран.
Да ме кълнете, че и до моята глава ще стигне високата смъртност е меко казано неучитиво и точно заради такова отношение се отказах да участвам в дискусиите. Мисля че с нищо не съм заслужил такова отношение.
През изминалата година се събраха много негативни фактори на едно и заради това в момента положението е трагично при някои, а при други е просто зле. Неприятностите започнаха още от февруари (2016) който беше много топъл, такъв беше и март. Семействата се развиха много рано и последва супер отвратителен май и половината юни с супер ниски температури и адски дъжд. Тогава в началото на май бяха и първите пръскания за дерматита. към 15 юни семействата бяха доста зле кои от роене кои от дерматита и т.н. От там на татък влязохме в спиралата на неприятностите и трябваше да се положат огромни усилия за да зазимим семействата нормално. Положението се усложни и от супер мега сушата след 15 юни. Имаше семейства които не можаха да надигнат глава имаше и такива които се справиха. Така или иначе натрупалите се фактори отключиха възможноста на всички гадни болести да се развият и да тормозят семействата. От тук на татък всяка грешка на пчеларя се наказваше жестоко. Колегата заради който се обадих не е подхранвал на време и не е третирал на време. Влязъл е в зимата със стари и изсмукани от акара пчели. Семействата са се стопили още в началото на зимата и нозематозата ги е довършила.
Пострадали от пръсканията имаме много. Аз също ако си спомняте пострадах много яко. За мой късмет явно при мен не се отключиха заболяванията, а там където забелязах нередности взех много строги мерки и успях да зазимя прилични семейства. При някои колеги това не можа да се случи Солариса, Друмев явно и при Атанасов. Работата беше на късмет (предполагам зависеше от това какво дебне в покой във семействата). Тези хора и много други не можаха да вдигнат семействата понезависещи от тях причини и сега при тях положението е трагично. При много други обаче зимната смъртност е от пълно незнание, пълен мързел и желание само за печалби. Много е добре да се четат форуми, но без минимум знания нещата няма да се получат.
Очаквам извинение за клетвите по адрес на моите семейства и никога и спрямо никой колега да не си позволяваме чак такова отношение.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))