колеги ще ви кажа моите пчели как оцеляха зимата.на 31 юли катастрофирах с мотора. цяла зима изкарах по болници и операции.нито са зазимвани моите кошери нито нищо.Само захар им е сипвал баща ми няколко пъти август.Пролета когато се пооправих реших да ги прегледам когато бяха първите хубави дни.Когато отидох до кошерите нито дъната нито хранилките им бяха вдигнати.Нямаше преградни дъски, абе с една дума като за лятото.Дори ленти не им е слагал есента защото го е страх от пчели.А нямаше кой да ги зазими есента. Започнах да отварям един по един кошерите и се бях отчаял че дори и един няма да има оцелял.За моя изненада всички кошери си бяха наред, пчели бол, майките снасят пило на поразия само дето им бяха намалели запасите до минимум от мед.Дадох им мед и ги затворих, почнах да ги гледам по добре когато започнаха да цъфтят овошките и семействата се развиват нормално.Дори в най скоро време ще направя 3 отводки, за целта си търсех 3 кошера че още не ми се е въстановила ръката и не мога да си ги направя.Бях пуснал и тема дори за кошери в форума, Но един човек в Берковица ми предложи 3 кошера по 50 лв с 1 магазин и боядисани (чисто нови) така че обявата за втора употреба в форума отпада за сега.Та идеята ми е при положение че моите не са зазимявани и гледани цяло лято и есен заради катастрофата и оцеляха а на иво който е пчелар от много години и е гледал неговите добре са умряли зимата.Търся логиката в това но не я нямирам, освен това че според мен от много гледане пчелите се изнежват и им се нарушава имунитета.От 6 кошера и шесте оцеляха и в шесте майките са наред.(за сега де)