За смъртността- при мен от 19бр. зазимени иззимуваха 14 бр. Загубих 3бр. поради това, че въпреки пълните втори корпуси не се бяха качили там. Освен тези 3бр още 2 бр. семейства ми загубиха майки поради което ги обединих с други.Такива загуби според мен са НЕДОПУСТИМИ!. Не търся вина в тежката зима, лошото международно положение или тежката икономическа криза, а в мен /респективно - пчеларя/. След като при някой колеги с по 70-80бр пчелни семейства при сходни условия има по 1-3 бр. загуба , то какво да коментираме.... Защо при едни да може, а при други -не! В случай, че на време си бях подхранил семействата и имах запасни майки вероятността да загубя някое семейство граничи с НУЛА! А колкото до подхранването сега подхранвам с разпечатан мед от пити/ имам достатъчно от загубените семейства/, а след седмица две мисля да им дам и по 2-3 хранилки със захарен сироп в съотношение 1:1 с вода. През миналата година при по-слабите семейства по това време им давах и стартовит, от който съм доволен.