Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 781

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Е то в интернет има много лъжлива информция.

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Е то в интернет има много лъжлива информция.
    Защото се пише от хора които хал хабер си нямат. Като във форума. Съвети дават тези които най - малко разбират. Имат един кошер, а ръсят акъл като академици.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Защото се пише от хора които хал хабер си нямат. Като във форума. Съвети дават тези които най - малко разбират. Имат един кошер, а ръсят акъл като академици.
    Е,ми харесва ми.С гладиаторския палец нямаше да мога да изразя колко ми харесват всички изречения на колегата Дончев.Затова и пиша! Ха сега да видим кой ще сложи черно хиксче колега?Предполагам някой мастит Академик.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2015
    Предварително се извинявам ако питането не е по темата, но мога ли да ползвам меда и рамките от загинали семейства и евентуално с какво да ги дезинфекцирам преди това, така че да не навредя на пчелите ако се ползва меда. Имам няколко загинали семейства /три-четири отводки и два силни/, като по питите на два от тях има диаритични петна.
    Сега са затворени на пчелина, но при по топли дни и облитания, пчелите от живите семейства бяха разпечатвали рамки. Та ако може да ме посъветвате, има ли начин да запазя тия 20-30 рамки и почти толкова килограми с мед.

Наблюдател
    Регистриран
    31.05.2016
    Пчеларски район
    Община Аксаково
    Аз ги дезинфекцирам с мравчена киселина, без да я разреждам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Цитат Първоначално публикувано от IVO 80 Виж публикацията
    Предварително се извинявам ако питането не е по темата, но мога ли да ползвам меда и рамките от загинали семейства и евентуално с какво да ги дезинфекцирам преди това, така че да не навредя на пчелите ако се ползва меда. Имам няколко загинали семейства /три-четири отводки и два силни/, като по питите на два от тях има диаритични петна.
    Сега са затворени на пчелина, но при по топли дни и облитания, пчелите от живите семейства бяха разпечатвали рамки. Та ако може да ме посъветвате, има ли начин да запазя тия 20-30 рамки и почти толкова килограми с мед.
    Тези петната става въпрос за хафниоза най вероятно,скоро унищожих подобен кошер,хубавите рамки запазих но ги третирах със смес на йод,вода,пеницилин и стрептомицин,сега са затворени във найлонов чувал и въре има парцал напоен със 85% мравчена киселина,ще ползвам рамките след 1 година чак.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от IVO 80 Виж публикацията

"Оцетната киселина върши чудесна работа със спорите на нозематозата. Рамки с открит мед, рамки със запечатан мед, рамки без мед - оцетна киселина.

Когато решиш да използваш рамките, вадиш от склада или там където си използвал оцетната киселина за няколко минути на въздух и мушкаш в кошера. Няма никакъв проблем или вредно въздействие на и върху пчелите.

Иначе рецептата е следната:
    За пространство с обем 1 куб.м са необходими 200 мл оцетна киселина (4 части ледена оцетна киселина и 1 част вода). Питите се нареждат в сандък или чист празен кошер и върху горните им рамки се поставя слой лигнин, памук или друга памучна тъкан. Върху него се налива нужното количество киселина и кошерът (сандъкът) се затваря. Питите престояват 4-7 дни, след което се проветряват и могат да бъдат използвани отново.

Аз съм по краен и не използвам вода. "

тема -нозематоза
    пост № 87 от Niki 1313

Наблюдател
    Регистриран
    17.03.2016
    Пчеларски район
    общ.Невестино
    Колеги да кажа и при нас какво е положението-80-85% процента смъртност.Каквото оцеля е много слабо в момента Моля за коментар и от ваша страна.Ще ви опиша с няколко изречения как се разви целия сезон при нас за да добиете цялостна картина.

Семействата излязоха след миналата зима много силни.Само 1 кошер загина и то той беше слабо зазимен още октомври-ноември. Имаше в района рапица от която добре се възползваха и след нея започнаха нещата като цяло назад. Май месец имаше голям глад,юни и юли слаба паша,от слънчогледа нищо не събраха.В района от средата на юли до средата на септември(ако не и до по-късно),не е капнала капка дъжд.Майките също не се получиха добре, а тези които правеха хубаво пило,незнайно защо, пчелите започнаха да ги сменят.За съжаление нямаше как да ги подготвя за зимата.Успях да третирам за акар,чак средата на септември,както и да ги прегледам.По това време имаше малко пило и реших,че каквото са отгледали ,са го отгледали до 5 10 септември и са намалили снасянето майките.Семействата изглеждаха доста силни и нямаше причина за притеснения.Третирах на няколко пъти за акар до края на октомври и пчелите бяха чисти.Първият проблем в пчелина се появи още октомври месец,когато едно много силно семейство,изведнъж се сгромоляса от нищото..направо не можах да повярвам и така и не разбрах от какво.Както и да е. Проблема е ,че януари започнаха да се стопяват семействата.Подмор много голям и за дни си отиваха.Кълбото пада на дъното,пчелите(живите 3 шепи останали) мокри и до няколко дни и те мъртви.Имаше тук таме диарични петна,но в рамките на нормалното за такава за такава зима мисля.Семействата са третирани с йод преди зимата на 4 пъти през 4 дена и въпреки това измряха.И най-странното е ,че най-силните семейства по мои наблюдения,в които имаше много пчели в началото на февруари,като започнаха да гледат пило и те си отидоха за дни по същия начин.На дъното умрели,а живите изоставили пилото и мокри.Останаха живи слабо зазимените семейства,които в последния момент ги обединявах,подсилвах и т.н. -общо взето тези,които най-малко очаквах да оцелеят. Само да отбележа,че от края на ноември бяха с питки на главите и с достатъчно мед...

Дадох една проба и казаха ,че няма акар,имало над 15% ноземни спори.
    Ще съм благодарен на коментар и критика от ваша страна.Все пак затова го поствам този коментар.
    Това,което успях да направя сега е да ги прехвърля останалите живи семейства в чисти кошери и да им извадя по-голямото количество мед.С йод също се третира

Района е югоизточна България.В района около нас и при другите пчелари картинката е същата-всичко е леш. Дали всички са направили едни и същи грешки??
    Моля и за съвети как да процедирам с тези останалите семейства.Едно от тях не ми изглежда много енергично спрямо другите.Мудно работи,летежа е доста по-слаб,пчели се мотаят се отпред на прелката.Гледат пило,майката изглежда добре,мед има,свит е на 3 рамки,храна допълнително отгоре...дано да не умре и то. Не знам при такава голяма смъртност,трябва ли да подменя майките на всичките останали живи семейства?

Ще съм благодарен на всякакъв компетентен коментар и съвет!

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Oт година на година статуса на семействата пада - последните 4-5 години са особено показателни.
    Както е тръгнало полека лека, в пчеларството като нищо ще почнат да навлизат (да се разбира - узаконяват) все повече практики с фармацевтични продукти - бием стероиди на добитъка, пръскаме поголовно посевите, пчелите няма къде да идат, ще ги почнем и тях с тежките антибиотици.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Vertex Виж публикацията
    Колеги да кажа и при нас какво е положението-80-85% процента смъртност.Каквото оцеля е много слабо в момента Моля за коментар и от ваша страна.Ще ви опиша с няколко изречения как се разви целия сезон при нас за да добиете цялостна картина.

Семействата излязоха след миналата зима много силни.Само 1 кошер загина и то той беше слабо зазимен още октомври-ноември. Имаше в района рапица от която добре се възползваха и след нея започнаха нещата като цяло назад. Май месец имаше голям глад,юни и юли слаба паша,от слънчогледа нищо не събраха.В района от средата на юли до средата на септември(ако не и до по-късно),не е капнала капка дъжд.Майките също не се получиха добре, а тези които правеха хубаво пило,незнайно защо, пчелите започнаха да ги сменят.За съжаление нямаше как да ги подготвя за зимата.Успях да третирам за акар,чак средата на септември,както и да ги прегледам.По това време имаше малко пило и реших,че каквото са отгледали ,са го отгледали до 5 10 септември и са намалили снасянето майките.Семействата изглеждаха доста силни и нямаше причина за притеснения.Третирах на няколко пъти за акар до края на октомври и пчелите бяха чисти.Първият проблем в пчелина се появи още октомври месец,когато едно много силно семейство,изведнъж се сгромоляса от нищото..направо не можах да повярвам и така и не разбрах от какво.Както и да е. Проблема е ,че януари започнаха да се стопяват семействата.Подмор много голям и за дни си отиваха.Кълбото пада на дъното,пчелите(живите 3 шепи останали) мокри и до няколко дни и те мъртви.Имаше тук таме диарични петна,но в рамките на нормалното за такава за такава зима мисля.Семействата са третирани с йод преди зимата на 4 пъти през 4 дена и въпреки това измряха.И най-странното е ,че най-силните семейства по мои наблюдения,в които имаше много пчели в началото на февруари,като започнаха да гледат пило и те си отидоха за дни по същия начин.На дъното умрели,а живите изоставили пилото и мокри.Останаха живи слабо зазимените семейства,които в последния момент ги обединявах,подсилвах и т.н. -общо взето тези,които най-малко очаквах да оцелеят. Само да отбележа,че от края на ноември бяха с питки на главите и с достатъчно мед...

Дадох една проба и казаха ,че няма акар,имало над 15% ноземни спори.
    Ще съм благодарен на коментар и критика от ваша страна.Все пак затова го поствам този коментар.
    Това,което успях да направя сега е да ги прехвърля останалите живи семейства в чисти кошери и да им извадя по-голямото количество мед.С йод също се третира

Района е югоизточна България.В района около нас и при другите пчелари картинката е същата-всичко е леш. Дали всички са направили едни и същи грешки??
    Моля и за съвети как да процедирам с тези останалите семейства.Едно от тях не ми изглежда много енергично спрямо другите.Мудно работи,летежа е доста по-слаб,пчели се мотаят се отпред на прелката.Гледат пило,майката изглежда добре,мед има,свит е на 3 рамки,храна допълнително отгоре...дано да не умре и то. Не знам при такава голяма смъртност,трябва ли да подменя майките на всичките останали живи семейства?

Ще съм благодарен на всякакъв компетентен коментар и съвет!
    Какво ти попречи да третираш на 1 август ,средата на семтември си закъснял фатално,миналата година третирах група пчели на 20 юли и от тях нямам загуба.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •