Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 396

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Мене силно ме притесняват всичките тези дупки по кухите рамки, които пчелите ще започнат да запълват с какво ли не. След няколко години тези дупки могат да станат развъдник на болести, а периодичното им почистване от страна на пчеларя е почти невъзможно.
    Тези дупки ги намирам по-скоро за предимство. Пчелите ще ги напълнят с восък, а може и килийки с мед да направят в тях. Това ще улесни преминаването на кълбото през зимата през "мъртвата зона" между корпусите. Но все пак, това са мои предположения. Затова в момента правя пробни изпитвания.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Тези дупки ги намирам по-скоро за предимство. Пчелите ще ги напълнят с восък, а може и килийки с мед да направят. Това ще улесни преминаването на кълбото през зимата през "мъртвата зона" между корпусите. Но все пак, това са мои предположения. Затова в момента правя пробни изпитвания.
    Явно е кога някой си няма представа от пчеларство.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Пази Боже и в такъв кошер да влезе МКБ. То не че и у другите няма да е страховито...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    23.03.2017
    Здравейте колеги,
    изчетох мненията ви относно пластмасовите основи . Купил съм 100 броя от бургаските и мисля да направя тест тази година и ще ви информирам. Планувам следното:
    1. магазин само с пластмасови основи
    2. плодник само с основи
    3. цял кошер само с основи
    4.смесен магазин с восъчни и пластмасови..

Реших че за да е коректен теста трябва да се направи от 100 броя рамки, за да може накрая най- точно да се сметне процент на приемственност. Освен това е важно теста да се прави с няколко различни семейства, защото нали знаете у нас обичаме да ядем месо, ама кумшиите ни са вегетарианци

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от Rasho Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    изчетох мненията ви относно пластмасовите основи . Купил съм 100 броя от бургаските и мисля да направя тест тази година и ще ви информирам. Планувам следното:
    1. магазин само с пластмасови основи
    2. плодник само с основи
    3. цял кошер само с основи
    4.смесен магазин с восъчни и пластмасови..

Реших че за да е коректен теста трябва да се направи от 100 броя рамки, за да може накрая най- точно да се сметне процент на приемственност. Освен това е важно теста да се прави с няколко различни семейства, защото нали знаете у нас обичаме да ядем месо, ама кумшиите ни са вегетарианци
    Тази метафора с кОмшиите не я разбрах, но е ясно при смесения тест какво ще предпочетат пчелите. Общо взето смисъла на пластмасовите основи, не е че повече ги харесват, а че са евтини, издържливи и бързо се поставят.
    Бургаските са на пазара повече от 5 години и няма какво повече да им се тества (прочети мненията на тествалите ги)... Когато има условия ги градят добре, рядко се случва да ги прегризват и молеца не ги обича.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хехе, молецът обича вътре между тях, ма пак според зависи. Ако е само медова, всичко ОК, ако е имало пило по нея, мястото й е в плодника докат се бракува. Това според мен, иначе на втора страница на темата още стои първото ми мнение у форума изобщо
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Хехе, молецът обича вътре между тях, ма пак според зависи. Ако е само медова, всичко ОК, ако е имало пило по нея, мястото й е в плодника докат се бракува. Това според мен, иначе на втора страница на темата още стои първото ми мнение у форума изобщо
    Аз мисля, че сведох до минимум проникването на молци между основите, когато започнах да ги зателвам с такера на челната страна. На клипа е показано от вътрешната страна на рамката. Така си спестявам и лепенето на двете основи по средата.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Аз изцяло преминах на пласмасови рамки(магазинни ДБ), но са по скъпички. Накрая винаги по евтиното излиза по скъпо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Добре си взел 20,аз имах глупоста да пробвам с 500лр,е...ужасен филм.още имам стотина,пазя ги за преградни дъски.Казват че магазинните ги градят доста по успешно.Пробвах с мазане,пръскане,с нищо.. Градяха ги добре(като восъчни)само силните,при средни и по слаби-къде на половина,къде само наплюти,къде нормално но в пъти по бавно...Пердето тотално ми падна когато открих две сем.дето уж ги разширявах-наплюли ги само и турили роеви маточници.Хич не ме кефи да обтелвам,тазгодишния експеримент ще е с 10 пластмасови рамки с ония твърдите основи...Ще кажа по натам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Здравейте колеги!
    Миналата седмица напчеларското изложение си купувах нов блузон и се срещнах с един познат-Калин.Той ме убеди да си закупя пластмасови основи-става въпрос за Бургаските.Поприказвахме си и се навих и купих по 10 магазинни и плодникови за проба.Той ме информира от къде мога да науча как се монтират,почистват и т.н.
    Изгледах и изчетох внимателно написаното във форума-даже си водих записки,колкото и да ви е смещно.В Съботата си закупих лепило и сковах рамките.В неделята започнах да монтирам пластмасовите основи-бавно и внимателно защото ми беше за пръв път.Честно казано заниманието е доста приятно и не изисква много време.Ще трябва да си изрежа само повечко плоскости с които да притискам основите докъто лепилото изсъхне.Решил съм напролет да направя отводка изцяло с пластмасови основи за да видя как ще се развият семействата.От това което прочетох за тях много ги хвалят и може и аз да премина изцяло на такива основи.
    Поздрави:Цветан Димитров

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •