Уф, "служебна бележка от кмета, че бай Гошо има пчелин..." не ми потрябва в горското, просто ми дадоха разрешение за 10 месеца. С него в БАБХ, където такава бележка отново не беше нужна. Ето го чл. 8 от закона за пчеларството, според който не трябваше да имам регистрация на пчелина по описания от мен горе начин:
"Чл. 8. (1) В кметствата се води регистър на пчелините, включително пчелните семейства.
(2) Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрация по ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) В едномесечен срок от регистрацията по ал. 1 кметствата изпращат информация за регистрираните пчелни семейства в областните дирекции "Земеделие" и Българската агенция по безопасност на храните.
(4) За извършване на регистрацията по ал. 1 не се заплаща такса.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Постоянните пчелини задължително са с ограда. В срока по ал. 2 собственикът поставя на оградата табелка с регистрационен номер на пчелина съгласно наредба на министъра на земеделието и храните.
(6) Собственикът заявява за вписване в регистъра по ал. 1 промени на данните, подлежащи на регистрация, в 15-дневен срок от настъпването им.
(7) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Българската агенция по безопасност на храните публикува на интернет страницата си списък, който съдържа информация за разположението на пчелните семейства по кметства и данни за собствениците им."
За новосъздаван пчелин, който все още не съществува, как кмета ще го удостовери в гората, не е ясно, след като предварително трябва да имам разрешение за настаняване на кошерите там /в гората/. Така че е редно първо да се поиска правото за настаняване на кошери в гората. След наличието на това право /разрешение от горското/, в БАБХ ми регистрираха номер на пчелин с 0 бр. кошери. Чак тогава взех от ветеринар разрешителното за превоз на кошерите от друг регистриран пчелин в новия пчелин. Всичко това по-горе правилно са ме посъветвали съфорумците и се получи без засечка. Следваше, като ги настаних, да ги впиша в регистъра на кметството и оттам по служебен път, да отиде информация до БАБХ за местоположение и бройка. Е, те тука е незнанието на закона. Такъв регистър в кметството няма и не желаят да има, затова мисля да проверя в общината, но още не съм го направил. Добре, че в БАБХ не се инатят да искат инфо от кметството, а са съгласни да работят с доставените от мене документи за превоз и преглед от ветеринаря. Все едно, тази работа отдавна е свършена, временното разрешение обаче изтича. Сега, като искам право на ползване дългосрочно, с договор от ИАГ, отново допираме до разпоредбите на чл.8 от ЗП. Още първия изискван документ за горското предприятие е съгласно чл.8 от ЗП. Затова казвам, че имам проблем.