Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Тъй де ама се запъваш и не слушаш.

Не казвам, че това е най-верния начин, но в едни от най педантските служби, редът за учредяване на право за ползване на (чисто нов) пчелин в гората е следния:

1. Служебна бележка от кмета, че Бай Гошо има пчелин у еди коя си гора в землището на селото. (това е и исканото доказателство "препъни камък").
2. С тая бележка у горското да ти издадат право за ползване за една година, защото без това право, не можеш да регистрираш пчелина в БАБАХ. Внимаваш да не объркат землището и парцела, щото иначе ще започнеш пак от тука...
3. С горните 2 в БАБХ. (Подготвяш и координати на пчелина за да ти ги впишат в регистрацията на пчелина). Минава една седмица... Издават ти удостоверение за регистрация с номер на пчелина. Правиш копие за Горското заради бележката от т.2 и още едно за новата процедура. Докато си в БАБХ, вадиш си документ че няма регистрирани заразни заболявания в района на пчелина.
5. Пак при кмета. Обясняваш му как и двамата на маймуни са ви направили и ти искат документи, които досега не е чувал и виждал, но че ще му обясниш и помогнеш да ти ги напише. Ако е селски кмет, той ти ги издава, ако е общински - издава ги служителят, който отговаря за "гори и земеделие", а кмета подписва. В едната бележка пише, че има достатъчно паша за всички пчелини в радиус от Х километра от твоя или че няма пчелини на Х км от твоя. Във втората пище че в гората няма комшии и обществени сгради и въпросния закон не се прилага. (Мога да дам примерни такива бележки).
5. Със сичките бумаги, пак в горското и докато заедно с горските пустосвате ония в министреството, подаваш документите като се жалваш че ти не си измислил сложната процедура и затова няма и защо ти да си жертвата че и да плащаш разходите...
След около месец-два отиваш да подпишеш заповедта, която заминава за ИАГ, където месец-два ти пишат договора.
6. За финала остава изненада, която ще разходи по "меките"...

Дано съм бил полезен
Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Да се допълня...
За регистрацията на всеки един пчелин в БАБХ ти искат бележка от кмета, че наистина ти имаш Х кошера на еди кое си място или адрес. А също документ за собственост и договор или право за ползване на земята на посочения адрес. А освен това и договор с ветеринар, който ще ти преглежда пчелите пролет и есен. Подаваш заявление и копия на всичко от по-горе. Шефа на БАБХ назначава комисия - твоя ветеринар, общинския ветеринар и шефа, те идват и проверяват има ли пчелин няма ли... и ако всичко е "да" издава (шефа/БАБХ) удостоверението за регистрация на пчелина. В последствие, ако "твоя" ветеринар иска да му плащат за прегледите от БАБХ, трябва пак Кмета да му подпечатва едни протоколи... Изобщо кмета си е нещо като невидимото присъствие на пчелина...
Уф, "служебна бележка от кмета, че бай Гошо има пчелин..." не ми потрябва в горското, просто ми дадоха разрешение за 10 месеца. С него в БАБХ, където такава бележка отново не беше нужна. Ето го чл. 8 от закона за пчеларството, според който не трябваше да имам регистрация на пчелина по описания от мен горе начин:

"Чл. 8. (1) В кметствата се води регистър на пчелините, включително пчелните семейства.
(2) Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрация по ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) В едномесечен срок от регистрацията по ал. 1 кметствата изпращат информация за регистрираните пчелни семейства в областните дирекции "Земеделие" и Българската агенция по безопасност на храните.
(4) За извършване на регистрацията по ал. 1 не се заплаща такса.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Постоянните пчелини задължително са с ограда. В срока по ал. 2 собственикът поставя на оградата табелка с регистрационен номер на пчелина съгласно наредба на министъра на земеделието и храните.
(6) Собственикът заявява за вписване в регистъра по ал. 1 промени на данните, подлежащи на регистрация, в 15-дневен срок от настъпването им.
(7) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Българската агенция по безопасност на храните публикува на интернет страницата си списък, който съдържа информация за разположението на пчелните семейства по кметства и данни за собствениците им."

За новосъздаван пчелин, който все още не съществува, как кмета ще го удостовери в гората, не е ясно, след като предварително трябва да имам разрешение за настаняване на кошерите там /в гората/. Така че е редно първо да се поиска правото за настаняване на кошери в гората. След наличието на това право /разрешение от горското/, в БАБХ ми регистрираха номер на пчелин с 0 бр. кошери. Чак тогава взех от ветеринар разрешителното за превоз на кошерите от друг регистриран пчелин в новия пчелин. Всичко това по-горе правилно са ме посъветвали съфорумците и се получи без засечка. Следваше, като ги настаних, да ги впиша в регистъра на кметството и оттам по служебен път, да отиде информация до БАБХ за местоположение и бройка. Е, те тука е незнанието на закона. Такъв регистър в кметството няма и не желаят да има, затова мисля да проверя в общината, но още не съм го направил. Добре, че в БАБХ не се инатят да искат инфо от кметството, а са съгласни да работят с доставените от мене документи за превоз и преглед от ветеринаря. Все едно, тази работа отдавна е свършена, временното разрешение обаче изтича. Сега, като искам право на ползване дългосрочно, с договор от ИАГ, отново допираме до разпоредбите на чл.8 от ЗП. Още първия изискван документ за горското предприятие е съгласно чл.8 от ЗП. Затова казвам, че имам проблем.