Ако се ползват такива рамки,ще има восък за продан и ще се избият за 2-3 сезона,а колко е техния живот преди да се деформират?
Доста отрицателни мнения от човек закупил няколко основи и още не ги е сложил в кошерите. Ако решиш да избегнеш всичко лошо, тогава ги ползвай само в магазините за мед.
Мене силно ме притесняват всичките тези дупки по кухите рамки, които пчелите ще започнат да запълват с какво ли не. След няколко години тези дупки могат да станат развъдник на болести, а периодичното им почистване от страна на пчеларя е почти невъзможно.
Тези дупки ги намирам по-скоро за предимство. Пчелите ще ги напълнят с восък, а може и килийки с мед да направят в тях. Това ще улесни преминаването на кълбото през зимата през "мъртвата зона" между корпусите. Но все пак, това са мои предположения. Затова в момента правя пробни изпитвания.
Пази Боже и в такъв кошер да влезе МКБ. То не че и у другите няма да е страховито...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте колеги,
изчетох мненията ви относно пластмасовите основи . Купил съм 100 броя от бургаските и мисля да направя тест тази година и ще ви информирам. Планувам следното:
1. магазин само с пластмасови основи
2. плодник само с основи
3. цял кошер само с основи
4.смесен магазин с восъчни и пластмасови..
Реших че за да е коректен теста трябва да се направи от 100 броя рамки, за да може накрая най- точно да се сметне процент на приемственност. Освен това е важно теста да се прави с няколко различни семейства, защото нали знаете у нас обичаме да ядем месо, ама кумшиите ни са вегетарианци![]()
Здравейте колеги!
Миналата седмица напчеларското изложение си купувах нов блузон и се срещнах с един познат-Калин.Той ме убеди да си закупя пластмасови основи-става въпрос за Бургаските.Поприказвахме си и се навих и купих по 10 магазинни и плодникови за проба.Той ме информира от къде мога да науча как се монтират,почистват и т.н.
Изгледах и изчетох внимателно написаното във форума-даже си водих записки,колкото и да ви е смещно.В Съботата си закупих лепило и сковах рамките.В неделята започнах да монтирам пластмасовите основи-бавно и внимателно защото ми беше за пръв път.Честно казано заниманието е доста приятно и не изисква много време.Ще трябва да си изрежа само повечко плоскости с които да притискам основите докъто лепилото изсъхне.Решил съм напролет да направя отводка изцяло с пластмасови основи за да видя как ще се развият семействата.От това което прочетох за тях много ги хвалят и може и аз да премина изцяло на такива основи.
Поздрави:Цветан Димитров
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))