Здравейте, работя в една бизнес сграда, която е облицована със окачена фасада - тоест върху фасадата има нещо като скеле и отгоре е покрито с плочици.
Та... На поне три балкона под тези плочки влизат пчели. Не мога да определя колко са големи семействата но има не малко трафик пред дупките и са поне на 2-3 години. Моята идея е да се говори със собствениците на сградата и да се съберат тези семейства. Все пак е бизнес сграда в центъра на София.
Имам няколко въпроса:
Семействата не изглеждат големи и почти със сигурност биха се побрали в нуклеуси. За всяко семейство трябва отделен нуклеус, нали?
Би ли помогнал в случая препарат като ПроРой в този случай в който няма рой, а са си изградени семейства?
Трябва ли да има изградени пити в нуклеуса в който да бъдат хванати или ако се закрепят съществуващите пити с ластици за рамките пак ще стане?
Проблем ли е ако нуклеусите са чисто нови?
Кое е най-подходящото време на деня за хващането им?
С какво може да се напръска старото място под фасадата, за да не се връщат пчелите повече?
Трябва ли да се изчисти старото място от прополис, пити, мед и т.н. ?
Процедурата за хващането, както си я представям е следната. Поправете ме, моля ако имам грешки и пропуски:
Отварят се плочките на фасадата.
Изрязват се питите и се закрепват с ластици за рамките и се прибират в нуклеуса.
Намира се майката и заедно с възможно най-много пчели се слагат в нуклеуса.
Кошера се оставя за няколко часа за да може да се приберат повечето пчели.
Мястото се почиства и напръсква с нещо за да не се връщат.
Всичко се затваря.
Надявам се не съм ви отегчил.
Поздрави.![]()
Долу добре си описал как да се направи с една забележка. Питите като се изрязват се внимава за майката. Тя е на някоя от тези пити и се пренася заедно с питата. Тази манипулация е добре да се извърши точно сега, че има все още малко пчели и пило. Трябва да след обед и да се остави нука до късно там за да се съберат всички летящи пчели. Пренася се на не по - малко от 5 километра разстояние. След това дупките се уплътняват добре за да се избегне повторно влизане в тях защото вече са като магнит.
Ако щракнеш някоя снимка може и да сме ти "полезни".На сляпо помоща ще е =0.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))