Здравейте колеги! Пчеларствам от скоро като гледам ЛР. Пчелина на който се намират кошерите е на около 300 м надморска височина. Пашите са няколко- акация, липа, ливада и слънчоглед. Семействата ги иззимих на по два корпуса и понеже за първа година са си вече "кошери", а не отводки се питам по кое време да направя ротацията на корпусите. И дали това да е една или две. В момента семействата се намират във втори корпус, като пилото е на по 6-7 пити /вкл. и незапечатаното/. Според пчеларите в района акацията тази година ще цъфне около 10 май. По принцип съм чел, че при достигане на 6-7-8 рамки с пило би следвало да се направи ротация, но като върна по календара дните до пашата се чудя дали да не направя само една ротация през следващата седмица с цел освобождаването на максимален брой пчели за първата паша. Въпреки четенето на книги и ровичкането по форума не считам ,че съм вещ в технологията на отглеждане на ЛР и за това ще съм благодарен на всички които внесат още малко яснота най-вече при ротациите на корпусите.

Цитат