А какъв е проблемът да се зазими 10 рамков ДБл с 20кг мед на 10 плодникови пити, запълнени на около 60% с мед, и напролет да няма място за майката да снася....ако обичате ми разяснете, че нещо не мога стопля/вдяна.
А какъв е проблемът да се зазими 10 рамков ДБл с 20кг мед на 10 плодникови пити, запълнени на около 60% с мед, и напролет да няма място за майката да снася....ако обичате ми разяснете, че нещо не мога стопля/вдяна.
Слагам максимум до два магазина и вадя - не е необходимо да си късам червата с това въртене на пълни магазини. Както съм споменавал, работя с 12 р ДБ, в които има ДОСТАТЪЧНО място и за пило и за МЕД за зимния пчелен глад, въпреки това, на пчелите им осигурявам и допълнително питки, защото очаквам следващия сезон да ми се отблагодарят. Резултатите от спеделени, недотам читави пчеларски практики ги забелязвате. После пчелите мрели от студ. От студ, ама друг път!
Ами хубаво. Не си съгласен - не си. Ако плодника ми е запълнен с мед? Първо не го допускам да се запълни. За да се запълни плодника с мед, то това значи, че няма пило, а след като няма пило това не е добре. Ако има обилна паша / ооо/ слагам магазин, два магазина. Това с разпечатването около пилото мисля, че няма кой знае колко да увеличи пилото, за тази дейност има други начини - прости и елементарни. Разпечатването на меда да ти кажа, но само на теб - другите да не знаят, води до агресивност на пчелите. Но това само на теб го казвам.
Та когато има пило, ама много пило, пчелите не чакат да им разпечатваш и да им освобождаваш, а сами си вършат тази процедура, но тук има един друг фактор който ги кара да правят това, а не разпечатването. Ако липсва този фактор, може да си разпечатваш колкото искаш. Ей, тези книги като ги четете не им вярвайте чак толкова.
![]()
Този Якофов, донякъде и хубави неща казва, но и много празни приказки. Много светила като него изкарват пчелите за много умни, но уви - не са чак толкова. И второ - не си правят преценка. Защо? Защото знаеш ли колко пчели са измрели от глад поради голямото си пило, а липсва паша. Преди колко години валя три месеца и пчелите си изядоха восъка по питите, да не говорим за пилото? Е, тогава къде бляха, че не слушаха Емо Чолаков по БТВ-то?![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))