Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
Как точно семейството чуства, че има изобилие на храна в кошера?
Все си мисля, че пчелите не им пука дали има 5кг или 50 кг в кошера мед. Важното е да има мед и те го трупат безотказно, ако има паша независимо дали има или няма мед в кошера! А техният инстинкт е да трупат запаси, да се грижат за майката и да отглеждат пило, после да се роят! Нашата роля в този цикъл е буквално да ги крадем, защото който и каквото да ми говори всички ние ги гледаме с комерсиална цел, иначе за кеф по - лесно е да гледаме земни пчели! Според мен, зазимяването с повече от 14 кг мед е неоправдано икономически за пчеларя.
Дори някъде бях чел някакво изследване, че колкото с по-малко мед ги държиш по време на медосборният сезон, продуктивността за събиране на мед се увеличва.
И като примерно от откомври до края на март изядат 10-12 кила мед, а ти си ги зазимил с 20 кила другите какво ги правиш на пролет слагаш ги на отводки или?
Двайсет кг мед си ги изяват до средата на май, като не спирам да подхранвам през същото време. Якифов казва, че пчелите усещат месеци на пред какво ще е времето и какво ще цъфти. Ако е вярно това, мислиш ли че не си правят преценка на запасите и дали при по малко запаси не си изяват част от прясното пило?