Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 30 от 79 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 291 до 300 от общо 781
    Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    По мое скромно мнение ако есента ги оставим с 20кг. и както казаха колегите до края на март изядат 10-12кг. и останат примерно 8кг. и 2кг перга. то това ще им стигне до към 10май. Май при мен има паша но април не винаги и не кой знае колко от върболяци треволяци и овошки. Времето не винаги април е хубаво като миналата година има и дъждовни и студени дни и притока на нектар е непостоянен. И по мое скромно мнение въпреки че се твърди че захарният сироп стимулира пчелното семейство и при принос на прашец не се изтощават пчелите (по мое мнение повтарям не го налагам) март и началото на април предпочитам да разпечатвам мед или да го слагам зад тънка преградна дъска за да не се налага кърмачките да се включват в преработката и инвертирането му и от там на закърняване на жлезите отделящи секрет за млечицето и развиване на тези произвеждащи инвертаза. Знае се че най много пчелите се изтощават от паша но и отглеждането на пило не е лесна работа за пчели които не са първа младост и затова мисля че да ги натоваря и с преработката на захарен сироп допълнително не е желателно, също така пчелите усещат запасите (дали ги смятат не знам но се твърди че около 5кг. трябва да има запас). Това го разбират като възрастните нектаросъбирачки имат нужда от пчелно млечице за натрупването на Витологенин в тялото си и не открият кърмачки около пилото и там няма прашец те разбират че трябва да се насочат за прашец а не за нектар та и спрямо приноса на нектар и запасите може да правят някаква връзка.А и тези излишни 8кг. ни спестяват ровенето на пчелите 1месец.

П.П. Нямам претенции за достоверността на гореизложеното това е теория прочетена от пчеларската литература а и не виждам практически как мога да го докажа без необходимите изследвания но не е и нужно други хора са го направили като това им е било работата и държавата или някой друг им е плащал заплатите.
    Ами, липсата на мед може да е фатална, докато наличието в повече, едва ли!
    Аз залагам на наличието на мед! Пролетно време, когато им е най-критично и гоним рязко увеличение на пило, най-лесно е да разпечаташ една рамка от наличния мед и да я сложиш между пилото! След няколко дена нова, в зависимост от силата на семейството и усвояването на меда, който се превръща в пило! Дори и да застудее, меда е в центъра на кълбото и за пчелите няма да има проблем и гладуване!
    Това е моето скромно мнение, а и колегата по-горе се е изказал в същият дух! А подхранването със захарен сироп /не инверт/, го отлагаме за малко по-късно, когато вече имаме достатъчно нова млада муха и изтощаването И с преработката му, няма да е фатално!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Според мен, ако изобщо не подхранваме зимата, и сме ги зазимили есента с 20кг. мед, в началото на април и почти всичко ще е опапано.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Ами, липсата на мед може да е фатална, докато наличието в повече, едва ли!
    Аз залагам на наличието на мед! Пролетно време, когато им е най-критично и гоним рязко увеличение на пило, най-лесно е да разпечаташ една рамка от наличния мед и да я сложиш между пилото! След няколко дена нова, в зависимост от силата на семейството и усвояването на меда, който се превръща в пило! Дори и да застудее, меда е в центъра на кълбото и за пчелите няма да има проблем и гладуване!
    Това е моето скромно мнение, а и колегата по-горе се е изказал в същият дух! А подхранването със захарен сироп /не инверт/, го отлагаме за малко по-късно, когато вече имаме достатъчно нова млада муха и изтощаването И с преработката му, няма да е фатално!
    Мисля че много хора под зазимяване визират различни неща спрямо района си и начина си на работа. и от там идват недоразуменията с килограмите. Например аз за нормалните семейства (не включвам отводки и запасни и деруги приумици) за зазимяване визирам от края на пашата при мен началото на август до долу горе средата на април (но тук имаме есен зима и пролет)като и февруари давам питки за всеки случай. Но при мен особено тези в гората април има само буреняци но пчелари по морето слагат магазини за рапица също така нормално при мен средата на септември спира яйцеснасянето. Другото започнах да слагам магазиините под плодника с незапечатан мед август за имитация на паша и обем. Нормално една рамка ДБ е 3,5кг. та 6 пити са около 20кг. ама тука имаме и перга залята с мед а тя е по лека 3/4пити е под кило та сметките леко варират но остават 4 бр. ДБ пити по теория с 8хил. годни килийки за снасяне това прави 32хил. майката есента снася 500яйца на ден да приемем че е много добра стават 1000хил. (за мойте си мелези говора за иаталианки Бъкфаст и др. не знам) та за 21дни са нужни 3 пити и има 1 резерва. На теория е така но аз се подсигурявам и със магазина от долу за всеки случай.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Няма нужда да пита човек пчелари ли сте или не. Четете ги някои неща из дебелите книги, но явно не сте ги виждали на пчелините си. Та като се казва, че в една пита ДБ има 3,5 кила мед ми се иска да попитам. Кога ще се получи такава пита и ако се получи то колко пити ще са така изпълнени в целия пчелин та да ги сложим на всеки кошер по четири? Кога майката изпълва питата с всичките и 8000 килийки? Това са все събития различни по време. Специалисти.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами то е ясно че няма по това време на годината пита с пило от горе до долу както е ясно и че пита с мед от горе до долу я има 2-3 я няма имаме ги като крайни и в средата венец и пило. Но погледнато като общ обем на гнездото си е така това е площа а как са разположени меда и пилото е друг въпрос и по важното дали правилно се изчислява килограмите силно ме съмнява пчеларри да вземат да мерят и смятат по скоро е окомерно и приблизително но все пак човек може да направи разлика между 10 и 20кг.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Според мен, ако изобщо не подхранваме зимата, и сме ги зазимили есента с 20кг. мед, в началото на април и почти всичко ще е опапано.
    Тва за ДБ ли говориш?
    На мен ми се вижда много това 20кила мед, а и до началото на април всичко да е изядено?! Може би нашите семейства са пълни мърши щом не могат да изедат толкова, знам ли?!

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Няма нужда да пита човек пчелари ли сте или не. Четете ги някои неща из дебелите книги, но явно не сте ги виждали на пчелините си. Та като се казва, че в една пита ДБ има 3,5 кила мед ми се иска да попитам. Кога ще се получи такава пита и ако се получи то колко пити ще са така изпълнени в целия пчелин та да ги сложим на всеки кошер по четири? Кога майката изпълва питата с всичките и 8000 килийки? Това са все събития различни по време. Специалисти.
    Колега я кажи ти как зазимяваш, кога и с колко мед на окомер?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Колега я кажи ти как зазимяваш, кога и с колко мед на окомер?
    Мисля, че някъде споменах колко. Някъде повече, някъде по - малко. По мое неписано правило от плодник мед никога не вземам. Кой колкото си събере, толкова и ще яде.

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    Колега, а когато запълнят плодника с мед и запечатано пило как процедираш.Защото аз съм новобранец и винаги пълнят плодника и после се чудя какво да правя.Благодаря ти предварително.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от sarachilov Виж публикацията
    Колега, а когато запълнят плодника с мед и запечатано пило как процедираш.Защото аз съм новобранец и винаги пълнят плодника и после се чудя какво да правя.Благодаря ти предварително.
    Слагам магазин.

Страница 30 от 79 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •